Кулинарен стимул за данъчните в Индонезия: Пица срещу приходи

603
Кулинарен стимул за данъчните в Индонезия: Пица срещу приходи

Данъчните служби в Индонезия прибегнаха до необичаен инструмент за стимулиране на своите служители.

В 66 от регионалните офиси, постигнали 100% от заложените цели за събираемост на данъчните приходи, са били раздадени пици за добре свършената работа.

По данни на индонезийския НАП, цитирани от Bloomberg, други 141 офиса са успели да съберат над 90% от заложените приходи, а според директора на институцията Робърт Пакпахан, кулинарният жест е начин да покажат на служителите, че тяхната работа се оценява.

Така или иначе, усилията на данъчните се оказват жизнено важни за азиатската островна държава, тъй като събираемостта там от години е ниска. През 2017 г. обаче правителството е успяло да прибере над 1.2 трилиона рупии (почти 90 милиарда щатски долара), включително от петролната и газовата индустрия, без да се броят постъпленията от мита и акцизи, по данни на Bloomberg.

Така са постигнати 93 на сто от заложените бюджетни приходи, което е с над 5% повече, отколкото през 2016 г.

Въпреки това, държавната хазна все още е на минус с около 6 милиарда долара, а бюджетният дефицит възлиза на 2.6% от брутния вътрешен продукт.

Ниската данъчна събираемост в Индонезия е една от пречките пред ускоряването на икономическия растеж и повишаването на кредитния рейтинг на страната.

Според Робърт Пакпахан обаче, резултатите на данъчната служба са още по-впечатляващи, ако се вземат предвид постъпленията от кампанията по т. нар. "данъчна амнистия", която се проведе в периода от юли 2016 до март 2017 г. и успя да докара приходи в хазната от над 11 милиарда долара.

Изключвайки този еднократен ефект, ръстът на държавните приходи спрямо миналата година възлиза на цели 16 процента.

За настоящата 2018 г. правителството залага амбициозната цел от 1.39 трилиона рупии, или над 103 милиарда щатски долара.

Данъчните обаче са оптимисти по отношение на изпълнението й, отчитайки силния икономически ръст и увеличаването на броя на хората, които редовно плащат задълженията си към бюджета.

През 2017 г. нивото на събираемост се е повишило до 72.6%, в сравнение с отчетените през 2016 г. едва 63.1 на сто.

А това означава, че бюджетната пица на Индонезия по всяка вероятност няма да бъде постна.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg