Културата на Wall Street едва ли ще се промени

484
Културата на Wall Street едва ли ще се промени

Банкерите на Wall Street получиха нов урок относно опасността от поемането на рискове през миналата седмица с колапса на Bear Stearns. Очевидно въпросът е колко дълго ще го помнят?

Тези банкери, повечето от които са преживели доста пазарни бури като тази на дот-ком периода през настоящото десетилетие, се оказва че имат доста къса памет. И така, много анализатори вярват, че продажбата на Bear Stearns на JPMorgan Chase за 2 долара на акция едва ли ще има въздействие върху това как Wall Street прави бизнес.

На практика, дори банкерите и трейдърите са под натиск да правят големи печалби поради продължаващата кредитна кризи, като рискът е част от играта.

Според анализатори случаят с Bear Stearns може да принуди някои банкери да променят начина си на инвестиране в краткосрочен план. Но едва ли ще бъде достатъчно да ограничи безпощадното търсене на печалби от финансовата индустрия.

В действителност през изминалото десетилетие бяхме свидетели на доста инвестиционни фиаска, от които Wall Street изглежда не научи много.

Изглежда не са много нещата, които могат да променят индустрията и начина на живот на Wall Street, който е приет за нещо повече от център на свободния пазар. Неговата култура привлича хора с авантюристичен дух – агресивни и готови да поемат риск с потенциала да станат много богати.

И техните умения бяха доказани през последната седмица – дори след новината за покупката на Bear Stearns.

Шефовете на Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и Lehman Brothers отбелязват, че търговските звена са играли важна роля в компенсирането на големите загуби от ипотечните активи, които достигнаха 156 млрд. долара за световните банки от миналата година насам.

Трите компании обявиха данни за първото тримесечие, като при Morgan Stanley приходите от търговия с ценни книжа нарастват с 51% до 3.3 млрд. долара. Тези от продажба на облигации падат с 15 до 2.9 млрд. долара, но това остава второто най-добро представяне на фирмата, въпреки отписаните 2.3 млрд. долара.

И за радост на инвеститорите, акциите на компанията отчетоха най-големия ръст от повече от десетилетие в сряда, поскъпвайки с 18.8% до 42.86 долара. Конкурентите също регистрираха най-добрата си седмица от 2001 г.

Но инвеститорите не трябва да се успокояват твърде много - индустрията има да извърви дълъг път преди да може да бъде обявена в добро здраве.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg