Легализирането на марихуаната може да спаси Калифорния?

1582
Легализирането на марихуаната може да спаси Калифорния?

Активисти за легализирането на марихуаната в САЩ в момента се възползват от тежкото положение на щата Калифорния, който е на ръба на финансовия колапс и твърдят, че легализирането и облагането на марихуаната с данъци може да помогне за спасяването на щата, пише Reuters.

Критиците на подобно предложение обаче твърдят, че социалните последици от свободната употреба на марихуана ще струват много повече от приходите, които не биха могли да запушат огромната дупка в бюджета.

Избирателите ще могат да дадат мнението си по въпроса през следващата година. Защитниците на марихуаната твърдят, че са събрали повече от 680 000 и ще могат през ноември да подложат на гласуване предложението Калифорния да стане първият щат в САЩ, който да легализира притежанието и отглеждането на марихуана за немедицински цели.

Одобряването на подобно предложение обаче далеч не е сигурно, дори и в толерантна Калифорния.

Петнадесет години след като Калифорния става първия щат одобрил употребата на канабис за медицински цели, в момента там се води ожесточен политически дебат за нарастващия напоследък брой на клиниките в Лос Анджелис и други градове, в които се полза марихуана.

В северна Калифорния, в градове като Арката и Юрека, където канабисът отдавна е част от местната икономика, незаконните производители напоследък увеличават производството, за да посрещнат нарастващото търсене вследствие на увеличаващия се брой клиники в щата с население 38 милиона души.

Съгласно новата инициатива, притежанието на унция (28.5 грама) или по-малко марихуана, което в момента се води дребно престъпление и е наказуемо с глоба от 100 долара, ще бъде законно за навършилите 21 години. Предложението също така предвижда отглеждането на ограничени количества вкъщи за лична употреба.

Продажбата няма да бъде напълно легализирана и градовете и окръзите ще могат да приемат закони, позволяващи търговското разпространение на марихуана, което ще подлежи на регулации и данъчно облагане. Продажбите на дребно също така ще бъдат ограничени до една унция за навършилите 21 години.

От данъчната служба на Калифорния са сметнали, че щатът би могъл да събира 1.4 млрд. долара годишно от данъчното облагане на употребата на марихуана, съгласно проектозакона на Демократа от Сан Франциско Том Амиано.

Той подкрепя референдума по въпроса и твърди, че поставянето на марихуаната извън закона се е оказало провал.

Критиците му обаче предупреждават, че социалните вреди от легализирането на канабиса, които варират от спад в производителността и академичните постижения до нарастването на злополуките на пътя и на работното място, биха могли да надделеят над всички икономически ползи.

Данъчните в Калифорния също така са изчислили, че уличната цена на марихуаната ще падне наполовина, ако продажбата й бъде легализирана, но също така, че търсенето ще нарасне.

Прогнозираните 1.4 млрд. долара приходи обаче ще запълнят само малка част от бюджетния дефицит на Калифорния, който се очаква да бъде 21 млрд. долара за периода 2009-10 г.

Поддръжниците на легализацията твърдят, че много от ползите трудно могат да бъдат количествени измерени. Според тях слагането на край на съдебното преследване на притежанието на марихуана ще освободи ресурси на полицията и съдебната власт и ще нанесе удар на наркокартелите.

Официалните данни показват, че арестите за притежание на марихуана в Калифорния надхвърлят 61 400 през миналата година, което представлява ръст от 127% в сравнение с 1990 г., докато арестите за други престъпления намаляват с 40%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg