Лех Валенса 30 г. след създаването на "Солидарност"

1023
Лех Валенса 30 г. след създаването на

Тридесет години след създаването на независимия полски профсъюз "Солидарност" неговият основател Лех Валенса е убеден, че светът трябва още много да се потруди, за да се приспособи към условията след Студената война.

"Солидарност" сложи край на епохата на разделение и създаде условия за обединяване на Германия и на Европа, твърди бившият електротехник, повел през август 1980 г. двуседмичната стачка в корабостроителницата на Гданск /Данцинг/ - нечувано предизвикателство в комунистическа държава. На 31 август полските комунистически власти приеха създаването на първия независим профсъюз в пространството под опеката на СССР.

"Солидарност" помогна в голяма степен за падането на комунизма в Европа в края на 80-те години на миналия век. Но ние запазихме структури, наследени от старата епоха, които трябва да бъдат реорганизирани и адаптирани, казва Валенса, като посочва лишения от своя противник - Варшавския договор - Северноатлантически алианс и "капитализмът, който прекалено държи на парите и вече не вижда човека". Ако не го направим, ние ще работим на основата на отминали представи и светът няма да е сигурен, изтъква Валенса.

Колкото до европейците, те "трябва да разберат, че с държавата-нация е свършено. Вече няма Франция, няма Европа в много области - екология, информация, икономика, казва той. "Всяка държава има различна здравна система, различна данъчна система, така нещата не могат да вървят!".

Европа според него трябва също да се разшири: "Няма Европа без Турция", категоричен е ревностният полски католик Валенса и с това свое изказване помита нежеланието на Германия и Франция да допуснат мюсюлманска страна да влезе в Съюза.

Вече на 66 г. бившият полски президент обича да казва, че е в пенсия в Гданск. Но всяка сутрин той е в обширния си кабинет на последния етаж на елегантна историческа сграда от XVI век, построена по модела на кметството на Анверс и възстановена след войната подобно на целия исторически център на балтийския град. Там провежда срещи, гони досадниците без да се церемони, фотографира се с всички посетители и веднага пуска снимките в своя блог, като не крие увлечението си по информационните технологии.

Валенса непрекъснато се застъпва в защита на правата на човека, както направи тази година за кубинските политически затворници или неотдавна в случая с лишена от лиценз украинска частна телевизия. Има много каузи, които трябва да се защищават, казва Нобеловият лауреат за мир за 1983 г., който смята, че това признание на външния свят е помогнало на неговото движение да постигне през 1989 г. победа над комунистическия режим.

Той призовава Нобеловия комитет да направи ясен избор в полза на други подтиснати народи или на други каузи, като например екологията. Тридесет години по-късно "Солидарност" не е вдъхновението на цяла една страна, "монополът, създаден да разчупи комунистическия монопол". Това е синдикат с около 700 000 членове, в който Лех Валенса не се припознава и който критикува заради хиляди неща, включително заради подкрепата му на консервативния кандидат Ярослав Качински на президентските избори през юни-юли.

Идентифицирам се с 30-годишния юбилей на онази голяма "Солидарност", профсъюза, който имаше 10 милиона членове. Сегашният профсъюз "Солидарност" не е особено голям, казва Валенса. Той е решил да не уважи празненствата на 31 август, но обещава да присъства на 50-годишнината през... 2030 г.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg