Лидерите от АТИС се споразумяха за дългосрочна цел за намаляване на вредните емисии

787
Лидерите от АТИС се споразумяха за дългосрочна цел за намаляване на вредните емисии

Страните от азиатско-тихоокеанския регион, в това число Китай, Русия и САЩ, днес се споразумяха да приемат дългосрочна цел за съкращаване на вредните емисии, обяви министър-председателят на Австралия Джон Хауард, цитиран от Ройтерс.

Хауард посочи, че двайсет и един лидери от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), които днес започнаха двудневна среща на върха в Сидни, са се договорили, че всички страни, и развити и развиващи се, трябва да допринесат в съответствие със своите възможности и с обстоятелствата за намаляване на вредните емисии.

"За мен е радост да обявя в Декларацията от Сидни, че лидерите пристъпиха към ново международно единодушие", каза Хауард в края на първия ден от срещата на върха на АТИС. По думите на премиера това показва как АТИС е жива организация.

Лидерите са се споразумели също, че АТИС трябва да има "конкретни цели в областта на промишлеността и лесовъдството" и че е важна ролята на чистите технологии за добиване и изразходване на въглищата.

Въглищата са най-разпространеният изкопаем ресурс за гориво и са отговорни за една четвърт от емисиите на въглероден диоксид в света.

Декларацията от Сидни се сочи като компромис между богатите и бедните икономики в АТИС, които заедно съставляват около 60 процента от световната икономика.

Развиващите се страни, начело с Китай и Индонезия, се противопоставиха срещу текст, задължаващ ги да следват определени цели, които според тях биха пречили на икономическото развитие. Тези страни смятат, че развитите държави трябва да носят по-голяма отговорност за климатичните промени.

Екоорганизации казаха, че срещата на върха на АТИС ще бъде провал, ако на нея не се постигне споразумение за задължителни цели за съкращаване на вредните емисии.

Декларацията от Сидни подготвя почвата за годишната среща на върха на ООН по въпросите на климатичните промени в Бали, Индонезия, през декември, която се стреми към договор приемник на Протокола от Киото, изтичащ през 2012 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg