Лидерите в Давос: Кризата в Европа е криза на доверието

853
Лидерите в Давос: Кризата в Европа е криза на доверието

"Липсата на доверие беше очевидна, не само пазарите нямаха доверие на Европа, но и правителствата", каза министър-председателят на Ирландия Енда Кени в дебат, озаглавен "Да реконструираме Европа".

Все пак Кени вижда напоследък "знаци, че доверието се връща", след приемането на пакта за фискалния съюз от всички лидери на ЕС, освен британския, напредъка в прилагането на Европейския механизъм за стабилност и последните действия на Европейската централна банка с цел облекчаване на ликвидната криза на пазара, пише БГНЕС.

Същото каза и полският президент Бронислав Коморовски и предупреди, че тази криза на доверие може да се преодолее "ако имаме смелостта да погледнем вътре в нас". В противен случай кризата може да доведе Европа до загуба на лидерската си позиция в света, заявява също Комаровски.

Хеле Торнинг-Шмидт, министър-председател на Дания, която председателства ЕС, посочи, че " не Европа е в центъра на проблема, а липсата на бюджетна дисциплина у членовете". И добави, че за излизане от кризата е необходима повече Европа. "Досега имахме много малко Европа и това обяснява проблемите, с които се сблъскваме", казва Торнинг-Шмидт, и добавя, че трябва да имаме "по-силни институции", които да осигуряват изпълнението на това, което лидерите на 27-те страни членки решават.

Финландският министър-председател Юрки Катайнен призова да се избягва присвояването на функции от отделни правителства при управлението на ЕС, критикувайки открито ролята на Германия и Франция по време на кризата.

"Нуждаем се от общ норматив" и "европейските институции да бдят за неговото прилагане и действие", добавя Катайнен. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън критикува липсата на конкурентоспособност на членките на еврозоната и липсата на действия за решаване на дълговата криза.

Той препоръча бързо да бъде уреден проблема с дълга на Гърция, да се рекапитализират банките и да се изгради противопожарна стена, която да пази държавите. Бъдещето на Европа ще привлече вниманието на форума в Давос, където е събран цветът на политиката, икономиката и световните компании, в по-малко политически дебат за растежа, иновации и създаването на работни места, засегнати от дълговата криза.

Всичко по темата Срещата в Давос

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg