Лихвите по 30-годишните итопечни кредити в САЩ достигнаха 6%

417
Лихвите по 30-годишните итопечни кредити в САЩ достигнаха 6%

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ достигнаха 6% за пръв път от шест седмици насам, в резултат на тревогите на финансовите пазари, свързани с нарастващата инфлация.

Ипотечната компания Freddie Mac съобщи в четвъртък, че 30-годишните кредити с фиксиран процент средно формират лихва от 6.03% тази седмица - след три поредни по 5.88 на сто.

Цените на стоките, продавани на едро, скочиха с 1.1% и подхраниха тревогите, свързани с инфлацията, както и с ръста на енергийните ресурси, достигнали рекордни нива.

Федералният резерв на САЩ агресивно намаляваше лихвите през последните месеци, за да се бори с икономическото забавяне на страната, което много икономисти считат за превърнало се в рецесия. Въпреки това анализатори смятат, че ФЕД ще върне нагоре четвърт процентен пункт, за да сигнализира, че също е загрижен за инфлацията.

Лихвите по 15-годишните ипотеки с фиксирани лихви, популярни при рефинансирането, нарастват до 5.62% през миналата седмица.

Нивата при кредитите с променлива лихва след петата година достигат 5.68 на сто. Тези с промяна след първата година нарастват до 5.28 на сто.

Тези стойности не включват допълнителни такси и комисионни, нито отстъпки. При 30 и 15-годишните тези комисионни средно са 0.3 пункта, докато при другите два вида, с променлива лихва, са 0.5 пункта.

Преди година 30-годишните ипотеки бяха на нива от 6.16%, 15-годишните средно се отпускаха при лихва от 5.87%, с променлива лихва след петата година – 5.88% и променливите след първата година на ниво от 5.43 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg