Липса на корелация между долара, петрола и златото

1241
Липса на корелация между долара, петрола и златото

Интересна е тенденцията на пълна липса на корелация между долара,ю петрола и златото според техническия анализатор Луис Ямада, известна с опита си от последните няколко десетилетия.

„Забележително е, че всички говорят за корелацията между посоката на доларна и суровините, но почти нулевото изменение на щатската валута през последните няколко месеца, сочи пълното отсъствие на корелация", коментира Ямада пред финансовото издание Yahoo! Finance.

Това до голяма степен би могло да се обясни с факта, че доларът започва да губи статута си на резервна валута.

Друго обяснение е, че ставаме свидетели на по-голямо от очакванията забавяне на световната икономика. Слабият долар при слаб петрол би могъл да сочи именно споменатото явление.

Доларът е в цикъл на спад и това може да продължи. Ако Ямада е права за забавянето на световната икономика, то петролът най-вероятно ще продължи да се търгува в долните граници на движението му от последните няколко години, т.е. между 67 и 90 долара за барел.

По-голяма слабост за световната икономика пък  би могла да означава нива на златото от 2000 долара за тройунция. „Златото е в структурен бичи пазар. То запази възходящия си тренд от 2009-та година, както и възстановява всяко по-сериозно понижение", допълва Ямада.

Силното търсене на благородния метал е още един признак за притесненията на инвеститорите за евентуална значителна слабост на щатската икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg