Лисабонският договор носи радикални промени в бюджета на ЕС

515
Лисабонският договор носи радикални промени в бюджета на ЕС

На 24 април Европейският парламент направи първата крачка по подготовката на следващия годишен бюджет, формулирайки приоритетите си за разходите за 2009 година. Докладът на германския депутат Jutta Haug (ПЕС) взима предвид и промените, които трябва да станат реалност през 2009 година, ако Лисабонският договор бъде ратифициран от държавите членки.

През 2008 година Европейският Парламент и останалите европейски институции подготвят влизането на Лисабонския договор в сила. Общата ни цел е всички процедури да се задействат навреме. Що се отнася до бюджетните процедури, новият договор носи радикални промени. ЕП и Съветът ще са равнопоставени при одобряването на всички видове разходи. Това каза Haug в отговор на въпрос какво ще се промени, ако договорът от Лисабон бъде ратифициран.

Пу думите й съветът и ЕП трябва да постигнат съгласие за новата бюджетна помирителна процедура. Тясното сътрудничество между Бюджетната комисия и всички специализирани комисии ще бъде особено важно за формулиране на политическите ни приоритети по време на първото четене на бюджета (през септември-октомври). Това е необходимо, за да имаме силна позиция по новата помирителна процедура. Дискусиите по нея вече започнаха.

Запитана как ще се отразят нарасналите правомощия на ЕП върху възможността му да влияе върху законодателната работа в нови сфери, германският депутат отгвори, че според Лисабонския договор бюджетът трябва да бъде приет съвместно от Парламента и от Съвета: отпада сегашното разделение на задължителни разходи, където Съветът имаше последната дума, и незадължителни разходи, по които решаващо бе решението на ЕП . Без съгласието на ЕП годишният бюджет не може да бъде приет. Бюджетните правомощия на Парламента се увеличават.

Пу думите й резолюцията относно бюджетната рамка и приоритетите за 2009 година сложиха началото на бюджетната процедура. Паралелно на това политическите групи изразиха политическите си приоритети в резолюцията по Годишната политическа стратегия на ЕК. Това, заедно със задълбочен и редовен диалог с различните комисии, ще помогне да се дефинират приоритетите за 2009 година, допълва още Jutta Haug.

На базата на този диалог Парламентът ще приеме резолюция по предварителния проектобюджет, предложен от ЕК. Тази резолюция, която трябва да бъде приета преди лятната пауза, ще ни води при приемането на поправките на Първо четене на проектобюджета между август и октомври 2008 година, казва още тя.

Снимка: ЕП

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg