Лондонската национална галерия отмени съвместна изложба с Музея „Пушкин”

714
Лондонската национална галерия отмени съвместна изложба с Музея „Пушкин”

© Getty Images

Националната галерия в Лондон прекрати сътрудничеството си с Московския държавен музей за изящни изкуства „Пушкин“, заради продължаващата война в Украйна. Двете институции подготвяха съвместна изложба „След импресионизма: Изобретяване на модерното изкуство” през следващата година. Тя все пак ще се състои само в Лондон, но не и в залите на „Пушкин”, съобщи The Art Newspaper.

Трудното решение е на Габриеле Финади, директор на Лондонската галерия, който е информирал за решението си колегата си Марина Лошак от Московския музей.

Идеята за съвместната изложба After Impressionism е договорена още през февруари 2020-а, когато Лошак посещава Лондон. Проектът е амбициозен и включва платна от 1886 г. - последната изложба на импресионистите, до 1914 г. – когато започва Първата световна война, показвайки развитието от постимпресионизма до фовизма, кубизма и абстракцията. Кристофър Риопел, куратор на Националната галерия, си спомня: „Веднага подскочихме от идеята да си сътрудничим с „Пушкин”.


Лошак поема поста директор на Московския държавен музей през 2013 г. от Ирина Антонова, тогава на 91 години, която работи в него от 1945 г. По време на Студената война и след нея „Пушкин” е изолиран от света на музеите, но Марина Девовна е решена да развие международната дейност на институцията, като импресионизмът се превръща в ключов елемент от нейната стратегия.

„Пушкин” трябваше да предостави десет основни картини и скулптури и да съдейства за осигуряването на други пет от Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Става въпрос за произведения, събирани някога от Сергей Шчукин и Иван Морозов, двама от най-големите колекционери на френско модерно изкуство в света. Художниците, които трябваше да бъдат включени в тематичната експозиция, са Гоген, Ван Гог, Роден, Дега, Мунк, Климт, Дерен, Майол и Мондриан.

Gucci отвори галерия-маркетплейс за крипто изкуство Може да разгледата първата изложба на модната къща

 

Лондонската национална галерия от своя страна трябваше да предостави пет картини, включително величествените „Къпещи се“ на Пол Сезан (1894-1905), и да организира участието на десетки други платна от международни музеи и частни колекции. After Impressionism трябваше да включва общо 80 картини и 20 скулптури.

Изложбата трябваше да бъде открита в Националната галерия (25 март-13 август 2023 г.) и след това да пътува за Москва и да остане в „Пушкин” от октомври 2023 г. до  януари 2024 г.

С нахлуването в Украйна на 24 февруари културните отношения между Русия и Запада рязко прекъснаха, а икономическите санкции влошиха още повече контактите. Някои картини от руски колекции, временно предоставени на зали в Италия, бяха конфискувани във Финландия при опит да бъдат върнати в родината им.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg