Цените на храните са се повишили през януари за първи път от 6 месеца заради лошите метеорологични условия, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, цитирана от Франс прес.

Индексът на цените на ФАО е отчел повишение от 2 процента през януари спрямо предходния месец, което е първото повишение от юли.

Индексът е достигнал 214 пункта, оставайки под максимума от 236 пункта от февруари 2011 години, съобщи БТА. Всички хранителни продукти са засегнати от повишението, като на първо място е олиото, следвано от захарта, зърнените храни, млечните продукти и месото.

"Лошото време, което засегна ключови региони на производство като Южна Америка и Европа, оказа влияние и остава източник на безпокойство, обяснява икономистът на ФАО Абдолреза Абасян, цитиран в съобщението.

Все пак "няма едно единствено обяснение (...) Влияние оказват различни фактори" за всеки вид продукт, отбелязва той.

Курсът на долара и цената на петрола, които често са причина за повишаването на цените, не изглежда да са изиграли съществена роля през януари.

Индексът, проследяващ цените на олиото и мазнините, е нараснал с 3 процента през януари заради по-голямото търсене на палмово масло и соево олио, съчетано със сезонния спад в производството на палмово масло.

Индексът на цените на зърнените култури се е повишил с 2.3 процента. Не е засегнат само оризът. Царевицата отбелязва най-голямо повишение от 6 процента. Цените отразяват главно безпокойството от метеорологичните условия, засягащи реколтата през 2012 година в главните производствени райони, отбелязва ФАО.

Индексът на цената на захарта се е повишил с 2.2 процента, но остава с 20 процента под равнището от януари 2011 година. Поскъпването се дължи най-вече на лошото време в Бразилия, която е най-големият производител и износител на захар.