„Лукойл“ инвестира 25 млрд. през следващите 10 години

599
„Лукойл“ инвестира 25 млрд. през следващите 10 години

През следващите 10 години „Лукойл“ ще вложи 25 млрд. долара в преработване и разширяване на продажбите на дребно, пише руският вестник „Ведомости“.

През 2008-2017 г. „Лукойл“ планира да отпусне 25 млрд. долара за модернизирането на своите рафинерии и мрежа от бензиностанции, заяви първият вицепрезидент на компанията Владимир Некрасов. Той отбеляза, че в тази сума не се включват разходите за нови придобивки. Броят на бензиностанциите на „Лукойл“ след 10 години трябва да нарасне от 2000 на 2600, обещава Некрасов, цитиран от БГНЕС.

Модернизирането на рафинериите вече е в ход. По думите на Некрасов през 2011 г. „Лукойл“ планира да завърши строителството на комплекса за дълбоководна преработка на „Нижегороднефтеоргсинтез“ /НОРСИ/ на стойност 1 млрд. долара. Благодарение на това мощността на завода ще се увеличи с 4 млн. тона годишно.

На стадий за техническо съгласуване е и проектът за строителството на подобен комплекс в „Волгограднефтепереработка“ на стойност 1.8 млрд. долара. Планира се той да бъде завършен през 2012-2013 г. Високата цена се обяснява с факта, че комплексът ще има нефтохимическа специализация. Капацитетът на Волгоградската рафинерия трябва да се увеличи с 2 млн. тона годишно.

При настоящия марж при преработка от 5-6 долара на барел инвестициите на „Лукойл“ по модернизацията на рафинериите са оправдани и ще се изплатят в течение на 3-5 години, смята анализаторът на ИФК „Солид“ Денис Борисов. Наистина, според прогнозата му, съществува сериозен риск, че маржът в близко бъдеще ще спадне до 1-2 долара и даже до нула и тогава изплащането ще се окаже проблематично.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg