М. Фабер: 100% шанс за нова световна рецесия

1253
М. Фабер: 100% шанс за нова световна рецесия

„Все още съществува 100% шанс за нова световна рецесия“ според Марк Фабер, известен в инвестиционните среди като „господин Катастрофа“ заради вечно мрачните си прогнози.

„Когато се погледне към Европа, САЩ и Китай, както и развиващите се пазари, които са изключително зависими от случващото се в Китай, нещата изглеждат доста мрачни“, коментира анализаторът в интервю за CNBC.

Европа вече е в рецесия, ръстът в Германия се забавя и не е далеч моментът, когато и страната ще влезе в рецесия; не са особено добри перспективите и за най-голямата световна икономика, смята Фабер:

„Щатската икономика забавя темповете си на повишение и не виждам потенциал за ръст през следващите шест месеца до една година“.

В същото време Федералният резерв едва ли може да направи много, за да обърне посоката, в която се е насочила най-голямата световна икономика.

Предприетите мерки от страна на Резерва оказаха своята положителна роля върху посоката на щатската икономика, но за по-нататъшно подобряване ще са необходими масирани нови стимули, които ще доведат до силно влошаване на щатските баланси според Фабер.

Той не очаква съществена промяна на щатската финансова политика, независимо кой ще спечели изборите през ноември. Бюджетният дефицит на САЩ, който в момента е около 1.3 трилиона долара, се очаква да продължи да се повишава.

Дори корпоративните печалби, които са светлата страна на всичко случващо се, са подложени на сериозни рискове от бъдещо влошаване. „Корпоративният сектор се подобри значително след 2009 година, но се очаква следващите 12 до 18 месеца да са разочароващи“, смята Фабер.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg