М. Мобиус: Опасността от стаглфация в САЩ е реална

1056
М. Мобиус: Опасността от стаглфация в САЩ е реална

Инвеститорите очакват с интерес планът на Обама за стимулиране на икономиката и намаляване на безработицата, който ще бъде оповестен днес. Повече яснота за това какво могат да очакват последните внася Марк Мобиус, главен изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group.

Според него САЩ ще избегне рецесията и най-вероятната причина за това са наличието на свободни пари, които търсят място където да бъдат инвестирани.

Щатските пазари изглеждат много добра дестинация за това, подпомогнати и от слабостта на националната валута на страната.

„Нещата в САЩ изглеждат много евтини. Дали става въпрос за имоти или за компании... Нивото на заплащане също е по-евтино и се очаква да привлече много инвестиции в промишлеността", коментира Мобиус пред финансовото издание Yahoo! Finance.

Едно сравнение сочи, че щатската икономика е много по-стабилна от останалите развити такива. Друг фактор е изключителната устойчивост на работната сила в страната, дори и на фона на ниво на безработица от над 9%.

Тази резистентност обаче намалява и това се вижда от намаляващия рейтинг на одобрение към щатския президент Барак Обама.

Като единственият негативен фактор за икономиката се сочи изключително голямата регулация на малкия и средния бизнес в страната, според Мобиус. Администрацията на Обама е въвела твърде много регулации на тези сегменти, според легендарния инвеститор.

В тази насока, ако администрацията на Обама предприеме действия по дерегулиране, то това ще е изключително стимулиращо за най-голямата световна икономика.

Мобиус изразява надежда, че представеният план от Обама днес няма да е свързан с инфраструктури проекти, финансирани от правителството, подобно на програмата на президента Рузвелт.

И докато според Мобиус ще бъде избегната рецесия, то инфлацията може да е сериозна нова заплаха пред икономиката, като тя най-вероятно ще се подхрани от новите средства, които ще се пуснат в системата.

Реална е опасността страната да свърши със стагфлация, или ситуация при която инфлацията е висока в условията на липса на ръст за икономиката.

Светът обаче не е заплашен от подобно явление и особено развиващите се пазари, които могат да станат гръбнак на ръста на световната икономика и да я спасят от рецесия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Miquel
# 0
04:03 | 27 March 2012
I found just what I was neeedd, and it was entertaining!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg