M&A сделките на най-ниско ниво от 2.5 години

1017
M&A сделките на най-ниско ниво от 2.5 години

Сделките по сливания и придобивания (M&A) бележат спад в трето поредно тримесечие в световен мащаб, тъй като ръководителите на компании насочват средства към обратно изкупуване на акции и нови продукти. Това обаче е тенденция, която може да се обърне в следващите месеци на фона на набиращото сила икономическо възстановяване, пише Bloomberg.

Стойността на сливанията и придобиванията в световен мащаб намалява с 14% през настоящото тримесечие в сравнение с миналото до 416 млрд. долара, което го прави най-слабия тримесечен период от 2.5 години насам, показват данни на Bloomberg.

Придобиването на Xstrata Plc от Glencore International Plc за 45 млрд. долара беше единствената обявена сделка на стойност над 8 млрд. долара през настоящото тримесечие.

Повечето CEO-та сега тепърва започват да обмислят сделки, казват инвестиционни банкери от Goldman Sachs Group Inc и Citigroup Inc., прогнозирайки, че възобновеното доверие в САЩ и Европа ще доведе до ръст при сливанията и придобиванията. Тъй като преговорите по една сделка често отнемат три месеца или повече, първото тримесечие е основно отражение на временния спад, започнал през миналата година, когато световните пазари паднаха до едногодишно дъно, твърдят банкери.

САЩ и Азия оглавява спада при сделките през първото тримесечие на 2012 г., докато сделките с европейски компании получават тласък от придобиването на Xstrata от Glencore и обявената сделка за закупуването на TNT Express NV от United Parcel Service Inc за 6.8 млрд. долара.

Признак на евентуален подем беше обявената вчера сделка, при която Pentair Inc. ще придобие Tyco Flow за 4.53 млрд. долара. Сделката породи спекулации, че останалите активи след разделянето на Tyco International Ltd също ще бъдат продадени. Фармацевтичната компания Roche Holding AG отправи оферта за враждебно придобиване на Illumina Inc. на стойност 5.7 млрд. долара, а по-рано през годината Bristol-Myers Squibb Co. отправи оферта за Amylin Pharmaceuticals Inc на стойност 3.5 млрд. долара.

Дори след като направиха инвестиции и платиха дивидент, водещите 1 000 нефинансови компании в света разполагат с около 3.5 трлн. долара кеш според данни на Bloomberg. Apple Inc., AstraZeneca Plc и JPMorgan Chase & Co. обявиха планове през това тримесечие да изкупят обратно свои акции за близо 30 млрд. долара, а най-големите компании са увеличили разходите си за развойна дейност с над 20% през последните две години до около 618 млрд. долара.

Без сделката Glencore-Xstrata, стойността на M&A сделките в Европа щеше да отбележи спад от 12% за първото тримесечие до 46.6 млрд. долара. За да окаже подкрепа на Стария континент, Европейската централна банка (ЕЦБ) наля над 1 трлн. евро в банковата система от декември насам.

Проблемите на континента обаче превърнаха някои активи в мишени за придобиване от чуждестранни купувачи. ING Groep NV се опитва да получи най-малко 7 млрд. долара за застрахователната си дейност в Азия. Холандската компания трябва да разпродаде целия си застрахователен бизнес преди края на 2013 г., за да получи одобрение за държавна помощ от ЕС.

Купувачите от САЩ и Азия- страни, чиито икономики са в по-добро състояние от тези в Европа, търсят компании за придобиване в извън своя регион. Cisco Systems Inc., която е разполагала с 46.7 млрд. долара кеш към януари, обяви през този месец, че ще финансира закупуването на британската компания NDS Group Ltd. на стойност 5 млрд. долара със свои средства, съхранявани извън САЩ.

Стойността на сделките в Азиатско-тихоокеанския регион пада с 38% в сравнение с предходните три месеца до около 40 млрд. долара.

Morgan Stanley е водещият консултант по M&A сделки в Азия от началото на годината, показват данни на Bloomberg. В световен мащаб JPMorgan е водещият финансов консултант сред инвестиционните банки през 2012 г., следвана от Citigroup и Goldman Sachs.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg