МАЕ завиши прогнозата си за търсенето на петрол

134
МАЕ завиши прогнозата си за търсенето на петрол

Търсенето на петрол в световен мащаб ще нарасне със 120 000 барела дневно повече от прогнозираното преди това през 2010 г. и ще достигне средно 86.5 млн. барела дневно, информира Reuters, позовавайки се на прогноза на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Целият ръст обаче ще дойде от развиващите се пазари.

Базираната в Париж агенция, която консултира 28 развити икономики, добавя, че сега очаква търсенето да се повиши с 1.6 млн. барела на ден през 2010 г. след като намаля с 1.3 млн. барела на ден миналата година. Месечният доклад на организацията показва, че търсенето от страна на развитите държави може би е достигнало своя връх.

"Дори и лошото време напоследък в САЩ и Европа изглежда малко вероятно да поднови търсенето от страна на държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което ще остане без промяна в най-добрия случай през 2010 г.

От МАЕ съобщават, че ревизията на прогнозата се дължи до голяма степен по-оптимистичната оценка на Международния валутен фонд за световния икономически ръст, който в момента се очаква да бъде на ниво от 3.8% през 2010 г. в сравнение с предишната прогноза от 3.1%.

От МАЕ смятат, че ако световният икономически ръст през 2010 г. не оправдае очакванията търсенето на петрол може да бъде с около 400 000 млн. барела на ден по-ниско.

Прогнозата на МАЕ за цената на петрола през 2010 г. е средно 75 долара за барел. Прогнозата за доставките на петрол от страна на държавите извън ОПЕК също бе завишена както за тази така и за миналата година. Очаква се доставките от тези държави да бъдат средно 51.6 млн. барела на ден през 2010 г.

Производството на 11 страни-членки на ОПЕК, които имат квоти, е нараснало със 105 000 млн. барела дневно през януари до 29.1 млн. барела на ден.

От МАЕ изчисляват, че необходимото количество петрол от ОПЕК, за да се балансират пазарите възлиза на 29.4 млн. барела дневно през 2010 г., в сравнение с 28.9 млн. барела дневно миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg