Марихуаната в ЕС - от България

2300
Марихуаната в ЕС - от България

България е сред няколкото източноевропейски страни, където се отглежда канабисът, с който се злоупотребява в Централна и Източна Европа. Това се посочва в годишния доклад на Международния съвет за контрол върху наркотиците.

Комисията към ООН установила също, че хероинът, достъпен на черния пазар в Европа, е с произход Афганистан. Оттам тази дрога преминава през Турция, България или Гърция, а оттам до Албания или Сърбия. Хероинът се пренася и по "пътя на коприната", който минава през Централна Азия до Русия.

В доклада се цитират данни на Световната митническа организация, според които през

2009 г. в страните от Централна и Източна Европа са били иззети 3,5 тона хероин. Главната дестинация на хероина е била Германия, следвана от България, Македония, Румъния, Холандия и Гърция.

Експертите на ООН посочват, че през по-миналата година е било регистрирано увеличение на количествата конфискуван кокаин в морските пристанища на Балканите. Изрично се посочва случая от 2009 г. във Варна, където властите иззели 1020 бутилки смес от кокаин и вино, доставени от Боливия.

Въпреки че канабисовата смола остава наркотикът, с който най-широко се злоупотребява в Европа, през последните години се забелязва и повишаване на злоупотребата с листа от марихуана. Около 22 милиона от гражданите на ЕС (6,8 на сто) на възраст 15-64 години са злоупотребявали с канабис. Най-слабо разпространен е той в България, Гърция, Малта и Румъния, а най-много - в Чехия, Франция, Италия и Испания, се посочва в доклада, поместен на уебстраницата на Международния съвет за контрол върху наркотиците.

Според документа нараства употребата на "дизайнерските наркотици", докато правителствата се опитва да решат проблема с тяхната легалност. Според базирания във Виена съвет най-големи опасения предизвиква стимулиращата субстанция "Мефедрон" (Mephedrone).

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg