Мартин Шулц е новият председател на Европейския парламент

580
Мартин Шулц е новият председател на Европейския парламент

Членовете на ЕП избраха Мартин Шулц за председател на Европейския парламент с 387 гласа от 670 гласували. 56 годишният немски депутат ще бъде начело на Парламента през следващите две години и половина, до новите избори през 2014 г.

Мартин Шулц (С&Д, Германия) поема поста от досегашния председател Йежи Бузек (ЕНП, Полша).

В кратко обръщение към парламента непосредствено след гласуването, Шулц заяви: „Трябва да сме наясно с това, че хората в Европа се интересуват по-малко от институционални дебати - в много по-голяма степен те са загрижени за бъдещето на децата си, за работните си места, за пенсиите си (...) И тази зала е мястото, където се защитават интересите на хората"

Председателят Шулц предупреди, че "за първи път от създаването на Европейския съюз неговият провал изглежда реалистичен сценарий" и добави " нашите интереси вече не могат да се отделят от тези на съседите ни. ЕС не е вид игра, в която един трябва да загуби, за да спечели друг. Точно обратното: Или губим всички ние, или печелим всички ние. Елементарното правило за това е Общностният метод. Той не е техническо понятие, а душата на Европейския съюз!"

През последните две години срещите на върха "редуцираха ролята на представителите на Европейските граждани до това да препотвърждават решения постигнати от правителствата в заседателните зали в Брюксел. Европейският парламент няма да стои безучастен и да наблюдава, как тази практика продължава", заяви Шулц и добави, че "междуправителственото споразумение за новия фискален съюз ще бъде първата проверка"

"Онези, които накърняват ценностите от нашата Харта на основните права, ще срещнат нашата съпротива. Тя е наш общ дълг като Парламент."

В рамките на изказването си той обяви и присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан на утрешното обсъждане на спорните текстове от новата конституция на страната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg