Мъжкият гняв притеснява жените, управляващи тази богата страна

3360
Мъжкият гняв притеснява жените, управляващи тази богата страна

© Pixabay

Жените доминират на политическата сцена в Норвегия. В страната жени заемат постовете министър-председател, финансов министър, министър на външните работи и председател на парламента.

“Това не е някаква женска конспирация,” казва премиерът Ерна Солберг.

Дори по скандинавските стандарти за равнопоставеност между половете, които оглавяват всякакви класации, Норвегия изпъква, когато става въпрос за политическия пейзаж (те не са толкова добри в корпоративна Норвегия). И така, за какви проблеми, свързани с половете, се притесняват тези политици?


“Предизвикателството пред скандинавските страни е да не се окажат в даден момент с голяма група млади мъже, които нямат цел в живота и нямат надежда да си намерят работа,” казва Солберг в интервю за Bloomberg.

Това е демографска група, която има нужда от вниманието на политиците, за да се избегне опасна реакция, казва премиерът. В Университета на Осло около 57% от от всички докторанти през миналата година са били жени. Рискът мъжете да изостанат също така ги прави по-уязвими от загубата на работните им места за сметка на автоматизацията.

“Това виждаме ние в гневните бели мъже, които не само не харесват мюсюлмани и имигранти, но не харесват и жените или поне ако не могат да ги задържат само за себе си,” казва Солберг.

В Норвегия бе извършено едно от най-зверските престъпления от омраза през този век в Европа, когато през 2011 г. крайнодесният екстремист Андерш Брайвик изби 77 души, основно членове на младежката организация на местната Лейбъристка партия.

“Проблемът, за който Ерна говори, е огромен в световен мащаб. Много от уязвимите страни имат много голяма младежка безработица, а по-голяма част от тези безработни са мъже”, добавя министърът на външните работи Ине Ериксе Сорейде.

Новоизбраният председател на парламента на Норвегия Тоне Троен е уверена, че следващото поколение ще се справя по-добре. „Важно е обаче момчетата и момичетата да правят нетрадиционни избори, когато става въпрос за образованието,” казва тя.

#MeToo

Мъжете имат известна власт в Норвегия. Те заемат по-голяма част от ръководните длъжности в публичните компании, управляват централната банка и държавния инвестиционен фонд с активи на стойност 1 трлн. долара, който е най-големият в света. И въпреки че по равнопоставеност между половете по отношение на заплащането пред Норвегия е единствено Дания, мъжете в страната получават с средно с около 7% повече от жените.

Подобно на останалата част от света, Норвегия също бе разтърсена от движението #MeToo, което разкри редица случаи на сексуален тормоз, както в политиката, така и в бизнеса, в това число и в Консервативната партия на Солберг. Заместник-ръководителят на най-голямата опозиционна партия в страната дори подаде оставка на фона на обвиненията в сексуален тормоз срещу него.

“Прагът на това какво е допустимо бе преместен,” казва Ериксен Сорейде. “Това вероятно е една от най-важните победи.” Достигането на пълна равнопоставеност обаче ще отнеме “ужасно много време,” смята тя.

Преди да стане външен министър Ериксен Сорейде бе министър на отбраната, като преди нея редица други жени също са оглавявали това министерство. Тя дори получавала въпроси от млади момичета дали мъжете имат право да ръководят министерството на отбраната в Норвегия.

“Това говори нещо за перспективите,” казва тя.

Министърът на отбраната на Норвегия в момента е мъж.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мария
# 0
17:03 | 23 March 2018
Мъжете са залагали в много голяма степен на физическата си сила за да доминират над жените и сега, когато това отпада и те трябва да се доказват по цивилизования начин, това ги хвърля в депресия, паника или объркване какво да правят. Не могат да приемат, че трябва да се трудят за да имат престиж по същия начин, както го правят жените от много, много време. Желая им успех!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg