Мечите залози срещу Apple намаляха с най-много от година

948
Мечите залози срещу Apple намаляха с най-много от година

Мечите залози срещу Apple Inc. намаляха с най-много от година, тъй като инвеститорите оставиха пут опциите си да изтекат, след като производителят на iPhone отчете рекордни продажби през миналата седмица, информира Bloomberg.

Опциите за продажба на акции на Apple паднаха с 50% до 563 304 в понеделник, което е най-големият спад от януари 2010 г., тъй като инвеститорите оставиха мечите позиции да изтекат вместо да ги подновят с контракти с по-дълъг падеж. Така съотношението между съществуващите пут и кол опции падна до 0.82 в сравнение с 16-месечния връх от 0.99-към-1 през миналата седмица.

"Хората са се опасявали от известно понижение в цената на акциите на Apple, но не са подновили опциите сис по-дългосрочни" според Хенри Шварц, президент на Trade Alert LLC, която анализира пазара на опции. "Ако хората се опасяваха като цяло, щяха да подновят контрактите. Сега нещата се върнаха към нормалното си състояние." Подновяването на позициите щеше да означава, че инвеститорите все още залагат, че книжата на Apple ще поевтинеят в следващите месеци.

Продажбите на Apple са нараснали със 71% до рекордните 26.7 млрд. долара през първото тримесечие на фискалната година, обявиха през миналата седмица от компанията. Резултатите показват, че Apple ще продължи да се представя добре, въпреки че главният изпълнителен директор на компанията Стив Джобс излиза в болничен, а главният оперативен директор Тим Кук поема управлението на ежедневната дейност.

Акциите на Apple поскъпнаха с 68% през последната годината.

Пут опциите скочиха до 1.13 млн. на 21 януари, най-много от август 2008 г., докато кол опциите нараснаха до 1.15 млн., най-много от януари 2009 г. Последвалото понижение дойде, след като опциите за този месец изтекоха в края на миналата седмица. Търгуваните на борсата опции върху щатски акции и индекси изтичат на третия петък от всеки месец.

Кол опциите дават възможност на притежателя им да закупи 100 акции на определена цена до определена дата. Пут опциите от своя страна дават правото за продажба на акции. Инвеститорите използват опции, за да се предпазят от колебанията в цените на ценните книжа, които притежават, да спекулират с движенията на цените или да залагат, че волатилността ще нарасне или намалее.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg