Мечките атакуват, но биковете бяха подкрепени от търговците на дребно

1338
Мечките атакуват, но биковете бяха подкрепени от търговците на дребно

Въпреки че на биковете им бе трудно да удържат мощта на атаката, с която откриха първата сесия за 2012 г., и в сряда бенчмарк индексите се задържаха на позитивна територия, макар че повишението им бе повече от скромно.

Денят бе спасен от данните за продажбите на дребно в търговските обекти, отворени от поне една година. През декември, американците са изхарчили в тях с 4.5% по-големи суми в сравнение с миналата година, обяви Международният съвет на търговските центрове. Новината подкрепи акциите на дружествата от бранша, които напреднаха с 0.7% като група – най-силното представяне в S&P 500.

Книжата на Home Depot поскъпнаха с 1.4% до 42.74 долара, на Lowe’s – с 3.7% до 26.47 долара, а веригата кафенета Starbucks се покатери с две на сто до 46.17 долара. Сред фаворитите се наредиха и Ralph Lauren Corp., с повишение от 4.2% до 142.88 долара, Coach Inc. – с 2.6% до 61.59 долара, и Urban Outfitters Inc. – с 2.4% до 28.41 долара.

Автомобилните производители също подкрепиха лагера на биковете. Ford Motor се похвалиха с 10% скок на продажбите на годишна база през декември, а General Motors – с 4.6%. В резултат на това, акциите на Ford напреднаха с 1.5% до 11.30 долара, а конкурента им General Motors ги последва с 0.5% до 21.15 долара.

И докато Dow Jones Industrial Average побърза да се съживи след спада, с който започна деня, сини чипове като Alcoa и Microsoft се възползваха от тенденцията. Повишението по двете позиции възлезе на 2.4%, съответно до 9.45 и 27.40 долара.

Макар че успяха да удържат фронта, биковете бяха подложени на силна атака от поредица тревожни новини. Наистина, поръчките за промишлени стоки в американските фабрики нараснаха с 1.8% през декември след спад от 0.2 на сто предходния месец, но анализаторите, които предвиждаха съживяване от порядъка на 2 на сто, реагираха по-скоро негативно на статистиката на Търговското министерство.

Разбира се, като говорим за вълна песимизъм, няма начин Европа да не е повлияла на настроението. Тревогите за ликвидността на банковата система на Стария континент отново се пробудиха, след като най-големият заемодател в Италия, UniCredit SpA обяви, че ще продаде нови акции за 7.5 млрд. евро, за да засили капиталовите си позиции. Отделно, овърнайт депозитите в Европейската централна банка удариха нов рекорд, подчертавайки опасенията, че финансовите институции предпочитат да паркират ресурса си на сигурно, вместо да отпускат заеми.

Американските финанси понесоха наказание от разтревожените инвеститори, като секторът отбеляза спад от 0.5%. Bank of America Corp. обаче успя да се спаси от срива от 3.1%, регистиран в ранните часове на търговската сесия, за да приключи деня с повишение от 0.2% до 5.81 долара. JPMorgan Chase & Co. също излязоха на позитивна територия с 0.6% до 34.95 долара, след спад от 1.2%.

Други дружества обаче не успяха да постигнат същия успех и твърдо се наредиха сред аутсайдерите за деня. Позицията на Eastman Kodak Co. пострада, след като Wall Street Journal предупреди, че компанията може да обяви банкрут през февруари, ако не успее да продаде дигиталните си патенти. В отговор на новината, акциите се сринаха с 28 на сто до 0.47 долара. През 2011 г., пазарната капитализация на Eastman Kodak се стопи с 88 на сто.

Yahoo отстъпи с 3.1% до 15.78 долара след като интернет гигантът обяви назначението на нов главен изпълнителен директор. Скот Томпсън, който доскоро ръководеше PayPal на EBay Inc., ще заеме мястото на уволнения преди четири месеца Карол Барц.

Книжата на Verizon Communications поевтиняха с 52 цента, или 1.3%, до 39.21 долара, въпреки че телекомуникационното дружество се похвали, че е постигнало тримесечен рекорд, като е успяло да продаде 4.2 млн. броя iPhone.

Life Partners Holdings се сринаха със 17% до 5.27 долара. Застрахователят загуби доверието на инвеститорите след като обяви, че Комисията по ценните книжа и борсите е завела дело срещу трима от изпълнителните директори на компанията, в обвинение за счетоводни измами и разкриване на конфиденциална информация.

В сряда обаче не липсваха и радостни новини. TiVo Inc. се похвалиха, че са уредили съдебния патентен спор, заведен срещу AT&T Inc и ще получат компенсации от поне 215 млн. Долара. В отговор, акциите на дружеството скочиха с 10 на сто до 9.82 долара.

Netflix Inc. бяха отличниците на S&P 500, с повишение от 11% до 80.45 долара. Доставчикът на онлайн видео обяви, че клиентите му са изгледали материали с продължителност над 2 млрд. часа през четвъртото тримесечие на 2011 г., надхвърляйки прогнозите за 1.2 млрд. часа.

Въпреки възродилите се с пълна сила европейски тревоги, биковете успяха да удържат фронта – едва. Dow Jones Industrial Average нарасна скромно с 21.04 пункта, или 0.2%, до 12 418.42, а Standard & Poor's остана практически без промяна, с микроскопичното повишение от 0.02% до 1 277.30. Технологично ориентираният Nasdaq Composite навлезе в негативна територия, макар и колебливо, като падна с 0.01% до 2 648.36.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Българският бизнес

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg