Мечките отново завладяха Уолстрийт

635
Мечките отново завладяха Уолстрийт

Щатският фондов пазар задълбочи негативната си тенденция, като бенчмарк индексът Standard & Poor’s 500 удари най-ниското си ниво от месец насам в четвъртък.

Инвеститорите решиха да пренебрегнат продължаващата серия от окуражаващи новини за американската икономика и отново се отдадоха на европейски тревоги.

Испания последва примера на Италия и лихвите по държавните й облигации доближиха критичното ниво от 7%. За да задълбочи страховете, представител на Федералния резерв предупреди, че дълговата криза на Стария континент може да подкопае и без това крехкото възстановяване на САЩ.

Атмосферата далеч не бе разведрена от споровете във Вашингтон, където републиканци и демократи опитват да постигнат съгласие за съкращаването на бюджетните разходи по-малко от седмица преди крайния срок. През лятото демократите подкрепиха увеличението на тавана на дълга с 2.1 трлн. долара до 16.4 трлн. долара, но поставиха условие до 23 ноември да бъде предложен план, който ще намали харчовете с 1.2 трлн. долара през следващите 10 години.

В четвъртък търговията бе вяла и ниските обороти позволиха на фондовите индекси по-резки колебания от обичайното.

Като цяло обаче новината, че броят на подадените молби за безработни в САЩ е достигнал седеммесечен минимум през изминалата седмица не успя да повдигне особено духа на инвеститорите, нито знаците, че пазарът на жилища се съвзема. Броят на започнатите обекти през октомври е паднал с по-малко от очакваното, а издадените разрешения за строеж достигнаха най-високото си ниво от март 2010 г. насам.

Отделен доклад разкри, че промишлеността в региона на Филаделфия задържа ръста си, макар и скромен, а прогнозите за бъдещето са окуражаващи.

Инвеститорите обаче не бяха в настроение да надянат розови очила, като към европейските им тревоги се добавиха и опасенията за възстановяването на глобалната икономика като цяло. Производителите на суровини бяха сред първите жертви на тези страхове и тръгнаха надолу след като китайската централна банка заяви, че цените не са се стабилизирали достатъчно, за да позволят облекчаване на монетарната политика.

Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависимо от икономическия ръст, падна с 2.4%. Акциите на най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa Inc. поевтиняха с 3.5% до 9.62 долара. Глобалният лидер в областта на компютърните чипове Intel Corp. пък отстъпи с 2.4% до 24.34 долара.

Веригата мегамаркети Sears Holdings се срина с 4.6% до 65.19 долара след като обяви по-висока от очакваното загуба за изминалото фискално тримесечие. Търговците на дребно срещат все по-сериозни затруднения да изкушат купувачите да отворят портфейлите, след като потребителското доверие се закова на най-ниското си ниво от повече от две години насам.

Applied Materials също разочароваха пазара, и книжата им поевтиняха със 7.5% до 11.53 долара. Печалбата на акция за първото фискално тримесечие ще е между 8 и 16 цента, предупредиха от дружеството, докато анализаторите се надяваха на около 18 цента. Продажбите също се разминават с очакванията и вероятно ще са едва 1.85 млрд. долара, вместо 2.07 млрд. долара.

Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време!

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg