Мечките спечелиха надмощие на Уолстрийт

652
Мечките спечелиха надмощие на Уолстрийт

Още в първия работен ден на седмицата биковете дадоха признаци, че трудно удържат надмощието си на пазара. В сряда, мечките атакуваха – техен основен аргумент бе публикуваният баланс на Европейската централна банка, който отново удари рекорд – 2.73 трилиона евро.

Миналата седмица  ЕЦБ раздаде безпрецедентни заеми от 489 млрд. евро на общо 523 заемодателя от Стария континент, надявайки се, че повишената ликвидност ще окуражи кредитния пазар и покупките на държавни облигации. Оказва се обаче, че засега банките просто паркират средствата си в ЕЦБ, като овърнайт депозитите нараснаха до исторически рекорд от 452 млрд. евро.

Признаците, че щедро отпуснатите от ЕЦБ заеми може и да не достигнат до реалната икономика, накърниха опитмизма от последните пет дена и запратиха бенчмарк индексите надолу.

Standard & Poor's 500 отново навлезе в негативна територия за годината, а Dow Jones Industrial Average пострада от най-силното понижение от две седмици насам.

Позитивната новина, че Италия е успяла да пласира шестмесечни държавни облигации на стойност 9 млрд. евро, като постигна доходност от 3.251% спрямо рекордните 6.504% при предходния аукцион, повдигна духовете само временно.

Уолстрийт очаква да види какъв ще е интересът към по-дългосрочните книжа за 8.5 млрд. евро, които Рим ще предложи днес.

В Щатите, денят бе лишен от макроикономически новини, и не предложи баланс на европейските тревоги. В последната седмица от годината, търговията бе изключително вяла, като едва 4.4 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 42% под среднодневното ниво за последните три месеца.

Сред най-пострадалите компании бяха тези, чиито финансови резултати са най-пряко зависими от икономическия ръст, като Dow Jones Transportation Average загуби 1.6% от стойността си. Най-големият производител на строителна и минна техника в света Caterpillar отстъпи с 2.4% до $89.37, а акциите на Ford паднаха с 2.7 на сто до $10.52.

Денят не донесе добри новини и за производителите на суровини. Металите поевтиняват за пети пореден ден – най-дългото им понижение от 2009 г. насам, а петролът даде заден ход за пръв път от седем дни.

Водещият щатски производител на алуминий Alcoa падна с 3.1% до $8.52, а петролният гигант Chevron го последва надолу с 1.9% до $105.96. Най-големият публично търгуван производител на мед в света Freeport- McMoRan Copper & Gold Inc. се понижи с 4.1 на сто до $36.31.

Финансовият сектор също не е фаворит на Уолстрийт. KBW Bank Index падна с 1.8%, като нито една от общо 24-те позиции, включени в показателя, не бе пожалена. Маршът надолу бе поведен от Bank of America, чиито книжа загубиха 3.6% до $5.29. Акциите на Citigroup Inc. паднаха с 2.9% до $26.13.

Molycorp Inc. се сринаха с 14 на сто до $24.04, след като JPMorgan Chase & Co понижиха прогнозата си за цената на акциите на най-големия собственик на депозити на редки метали извън Китай от $57 на $39 на брой.

Производителят на полупроводници Cavium поевтиня с 1.2% до $28.14 след като компанията оряза прогнозите си за печалбите за четвъртото тримесечие.

Акциите на New York Times паднаха с 1.2% до $7.67 след като медийният гигант обяви, че се е съгласил да продаде 16-те си регионални вестника на Halifax Media Holdings за $143 млрд. 

Въпреки оживените покупки около празничния сезон, някои знакови марки не успяха да се задържат на позитивна територия. Производителят на Blackberry, Research in Motion, падна с 4.2% до $14.25, а онлайн книжарницата Amazon отстъпи с 1.4% до $173.89.

В сряда, мечките убедително превзеха Уолстрийт, като S&P 500 падна с 1.3% до 1 249.64, а Dow Jones Industrial Average загуби 1.1% от стойността си до 12 151.41. Технологично ориентираният Nadaq Composite се сви с 1.34 на сто до 2 589.98 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Iset
# 0
07:02 | 28 February 2012
Exteremly helpful article, please write more.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg