Мечтата за Съединени Щати на Европа е още жива

1410
Мечтата за Съединени Щати на Европа е още жива

Мисълта за обединена Европа продължава да ангажира умовете на жителите на Стария Свят. Над една трета от германците и французите са за така наричаните Съединени Щати на Европа (СЩЕ), докато подобна идея не е съвсем по вкуса на британците, сочат данните от проучване на института за обществено мнение YouGov, поръчано от германския вестник Die Zeit.

Идеята за СЩЕ намира най-силна подкрепа сред французите - близо половината от анкетираните (44%) са съгласни с това, че моделът на единна държава е повече от задоволителен. Показателят в Германия е малко по-нисък - 35%, докато поддръжниците на идеята за Съединени Щати на Европа на Острова са едва 13 на сто. Принципно „Не" на СЩЕ казаха 64% от британците, 43% от германците и 35% от французите.

Гражданите на водещите икономики в Европа са далеч по-единни по друг въпрос - „Трябва ли страните-членки да се откажат от независимостта си в икономическата, финансовата и фискалната политика и да прехвърлят повече правомощия на единната държава?". Отговорът на този въпрос бе сравнително един - „Не".


Отново британците се оказват най-категорични (78% против), 54% от французите и 50% от германците не желаят да бъдат толкова зависими от какъвто и да било централен орган на управление. Истина е също така, че близо една трета от гражданите на Франция и ФРГ са готови да преотстъпят финансовата си независимост, ако единната власт докаже своята принадлежност към демократичните принципи.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg