Медицинските практики на Древен Египет, които още се използват

5605
Медицинските практики на Древен Египет, които още се използват

© Pixabay.com

Медицината в Древен Египет неизбежно е била смесена с магията. По онова време не е имало ясна разделителна линия между науката и религията, пише ВВС.

Често се е смятало, че заболяванията се изпращат от боговете като наказание или че са зли духове, които са се вселили в тялото и трябвало да бъдат прогонени чрез ритуали, заклинания или амулети.

Но всичко това вървяло ръка за ръка с много практична медицина и някои методи, които се използвали, надживели времето си.

Макар че много сведения били изгубени при неприятни събития, като изчезването на Кралската библиотека в Александрия, знаем, че тази богата култура, която процъфтява повече от 3000 години преди християнската ера, била изключително развита.

Поради това не е изненадващо какво са знаели древните египтяни в областта на медицината, например. ВВС посочва няколко примера.

Хирургия

Древните египтяни научавали много за човешката анатомия благодарение на традицията за мумификация. Докато подготвяли мъртвите за пътуването им в отвъдното, можели да видят частите на тялото им и да ги свържат с болестите, от които са страдали приживе.

Това им позволило да разберат достатъчно за това как да правят операции, следи от които се откриват върху мумии – от перфорация на черепа до отстраняване на тумори.

Оправяне на зъбите

Колкото и да полагали усилия да почистват и смилат добре зърното, за да приготвят брашно, малки каменни частици, приличащи на пясъка в пустинята, полепвали по храните. Това увреждало зъбите, можело да отвори дупки и да причини възпаления.

В Еберс Папирус, един от най-старите известни медицински трактати, има различни рецепти за мехлеми. Една от тях описва как да третираме „зъб, който сърби до кожата“: кимион, 1 част, благовоние, 1 част, плод, 1 част.

Някои рецепти включвали мед, който има антисептични свойства. В други случаи просто запълвали дупките с лен.

Протези

Древните египтяни се нуждаели от протези както за живите, така и за мъртвите... и може би за последните били те имали по-важно значение. Вярвало се, че за да отиде тялото в отвъдното, то трябвало да е цяло, оттук и значението на мумификацията и допълването на липсващите органи преди пътуването.

Но протезите служели и на живите като днес, за да се движат по-лесно. Най-старата известна протеза е на пръст и се знае, че жената, която я е имала, я е използвала приживе.

Обрязване

Обрязването се е практикувало във всички исторически епохи в различни общества по медицински и/или религиозни причини. В Древен Египет практиката е особено популярна, така че необрязан пенис предизвиквал любопитство.

Има писмени сведения, които описват удивлението на египетските войници от пенисите на завладените либийци. Често ги водели у дома си, за да видят близките им интимните им части.

Медицинска система, контролирана от правителството

Достъпът до медицинските грижи бил много добре контролиран от правителството на Древен Египет. Имало медицински институти, които обучавали лекарите по конкретни предмети. В тези институти пристигали пациенти, които били лекувани.

10 от най-древните места по света, които можете да посетите Всички те са пропити с история

Съществували също учебници по медицина, като споменатия Еберс Папирус, в които се описвали заболявания и лечения. Имало също така описания на медицински пунктове близо до строежи и каменоломни за лекуване на работници, пострадали при инциденти.

Освен това има сведения, че ако инцидентът станел на работното място и човекът не можел да работи, той получавал заплащане.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...