Медта със 7-месечен максимум, ръст и при алуминия и цинка

1029
Медта със 7-месечен максимум, ръст и при алуминия и цинка

Цената на медта се повиши до 7-месечен максимум днес по време на търговията си на световните стокови пазари, в резултат на продължаващото силно търсене на суровината от Китай.

Фючърсите на медта с доставка след три месеца поскъпнаха до ниво от 7 947 долара за тон в сравнение с нивото им на затваряне вчера от 7 710 долара. Анализатори коментират, че поскъпването на метала може да продължи и до нива над 8 000 долара за тон.

Допълнително поскъпването на метала се предопредели и след данните на лондонската стокова борса за понижението на запасите. Те са се понижили с 2 100 тона до ниво от 175 500 тона, посочиха изнесените данни.

Междувременно потреблението на суровината в Китай се е повишило с 58% за първото тримесечие на годината в сравнение със същото на миналата година.

Анализатори коментират, че в момента цената на медта е в дългосрочен "бичи" тренд, който ще продължава да разчита на силното търсене на суровината от най-бързоразвиващата се основна икономика в света - китайската.

Никелът също се търгува на нива близки до максимумите си, като и при него високата цена се предопределя от ниското ниво на запасите на метала.

Поскъпване до 2 894 долара за тон от 2 870 долара вчера регистрира и цената на алуминия по време на търговията му на лондонската стокова борса.

Цената на фючърсите на цинка с доставка след три месеца се повиши до 3 612 долара за тон в сравнение с 3 540 долара вчера.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg