Меглена Кунева представи резултатите za уебсайтове за продукти за мобилни телефони

280
Меглена Кунева представи резултатите za уебсайтове за продукти за мобилни телефони

Еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева оповести днес резултатите от проведено в целия ЕС разследване на уебсайтове, които предлагат мобилни услуги като мелодии и фонове за мобилен телефон.

Проучването, в което бяха включени над 500 уебсайта във всичките 27 държави членки плюс Норвегия и Исландия, установи, че е необходимо 80 на сто от проверените сайтове да бъдат допълнително разследвани във връзка с предполагаеми нарушения на правилата на ЕС за защита на потребителите. Това съобщи представителството на България в Европейската комисия.

Много от уебсайтовете са насочени към децата и младежите. Сред установените проблеми са: неясна ценова информация, като посочените цени са непълни, не включват съответните данъци или клиентите не са наясно с факта, че сключват абонамент. Голям брой уебсайтове не предоставят цялата изисквана информация за търговеца.

Други проблеми са свързани със заблуждаваща информация, при която или ключови сведения са "скрити" в текст, написан с много дребен шрифт, или са трудно откриваеми на уебсайта, или думата "безплатно" се използва, за да подмами потребителите да сключат дългосрочни договори. Нарушенията са с различна степен на сериозност.

Европейските граждани притежават повече от 495 милиона мобилни телефони. Предполага се, че през 2007 г. само мелодиите за мобилен телефон са били 29 на сто от целия европейския пазар за "съдържание за мобилни телефони", който е нараснал с около 10 на сто в сравнение с 2006 година.

Стойността на продажбите на мелодии за мобилен телефон в Европа през 2007 г. се оценява на 691 милиона евро. Седем държави - Норвегия, Финландия, Швеция, Латвия, Исландия, Румъния и Гърция, ще публикуват имената на уебсайтовете, за които са установили нередности.

"Проведеното в целия ЕС разследване е директен отговор на стотиците жалби на потребители, които са получени от националните органи. Прекалено голям е броят на хората, на които им се поднасят скъпо струващи изненади, които включват мистериозни такси, плащания и абонаменти за мелодии за мобилен телефон, за които научават за първи път, когато видят сметката за мобилния си телефон.

В целия ЕС ще бъдат взети мерки за идентифицирането на всеки един от тези некоректни търговци. Необходимо е обаче още сега да отправим ясно послание към тийнейджърите и децата и да ги предупредим да бъдат нащрек", се посочва в комюникето на еврокомисаря за защита на потребителите.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg