Мексико е възможно да измести Бразилия от така наречените BRIC-страни

945
Мексико е възможно да измести Бразилия от така наречените BRIC-страни

След като местните компании станаха все по-привлекателни за чуждите инвеститори, експерти на Grant Thornton International (GTI) заявяват, че идва края на петилетката на БРИК-страните. Инвеститорите съветват да се обърне внимание на новите играчи, сред които освен Мексико фигурират Полша, Индонезия и Тайланд.

Междувременно привържениците на традиционната структура БРИК допускат само разширяване на групата, но по никакъв начин замяната на една страна с друга. Преди пет години икономистите от банка „Голдман Сакс“ предложиха на международните инвеститори нов обект за изгодни вложения на финансови средства, групирайки компаниите от Китай, Русия, Индия и Бразилия в общ инвестиционен пакет.

През 2008 г. експертите от GTI се обърнаха към бързо растящите пазари и за пръв път са изчислили свой собствен индекс, който сигнализира, че блокът БРИК е изживял ролята си и се нуждае от замяна.

Страните с най-висок темп на ръст на БВП като правило се отнасят от икономистите към бързо растящите. Анализаторите на GTI са решили да отчетат в своя индекс освен темповете на ръст на БВП и други показатели: численост на населението, перспективи на растежа, индекс за развитие на човешкия потенциал на ООН, БВП на глава от населението и участие в международните икономически отношения. „Важно бе не само да се изчисли ръста, но и потенциалът на държавите, да се разбере ролята, която страната ще играе в бъдеще в глобалната икономика“, заяви за „РБК Дейли“ партньорът от GTI Иван Сапронов.

В качеството на нова инвестиционна цел бе предложено Мексико, което както следва от рейтинга, вече е изпреварило Бразилия по общия показател на икономическо развитие. „Икономиката на страната се характеризира с безпрецедентна стабилност в течение на последните осем години: стабилна инфлация и курс на песото.

Не е за учудване, че Мексико зае четвърто място в списъка“, заяви за „РБК Дейли“ ръководителят на мексиканския клон на GTI Хектор Перес. По неговите думи, Мексико има в момента 12 споразумения за свободна търговия с 43 страни по света, което съдейства за увеличаването на износа. Наличието на висококвалифицирани кадри, добре развита обработваща промишленост и монтажно производство са плюс за Мексико. Съседството със САЩ също му помага да диша във врата на БРИК: над 85% от мексиканския износ се насочва към магазините на северния съсед.

Въпреки това този фактор определя зависимостта на Мексико от неуредиците в американската икономика. „Групата БРИК може да се разшири. Но Мексико не може да замени някоя от страните в нея, включително и Бразилия. По ниво на диверсификация, а също така по отделни показатели икономиката на Бразилия е все още по-голяма, отколкото мексиканската“, заяви за „РБК Дейли“ регионалният директор за Латинска Америка в Economist Intelligence Unit Джъстин Тоди.

Пет години след появата на квартета БРИК неговата структура остана същата, но акцентите на инвестиционна привлекателност постепенно се променят. Ръстът на цените на енергоносителите и изкопаемите, които се наблюдават през последните няколко години, помогна за укрепване на позициите на Бразилия и Русия.

Същото обстоятелство усложни развитието на зависимите от суровинния внос икономики на Индия и Китай. Русия изнася днес около 12% от световния петрол, а Бразилия се смята за водещ доставчик на желязна руда и етанол. Едновременно с това бразилският фондов пазар за пръв път от шест години изпревари по капитализация индийския, който само от началото на 2008 г. е загубил над 35%.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg