Мексико е възможно да измести Бразилия от така наречените BRIC-страни

965
Мексико е възможно да измести Бразилия от така наречените BRIC-страни

След като местните компании станаха все по-привлекателни за чуждите инвеститори, експерти на Grant Thornton International (GTI) заявяват, че идва края на петилетката на БРИК-страните. Инвеститорите съветват да се обърне внимание на новите играчи, сред които освен Мексико фигурират Полша, Индонезия и Тайланд.

Междувременно привържениците на традиционната структура БРИК допускат само разширяване на групата, но по никакъв начин замяната на една страна с друга. Преди пет години икономистите от банка „Голдман Сакс“ предложиха на международните инвеститори нов обект за изгодни вложения на финансови средства, групирайки компаниите от Китай, Русия, Индия и Бразилия в общ инвестиционен пакет.

През 2008 г. експертите от GTI се обърнаха към бързо растящите пазари и за пръв път са изчислили свой собствен индекс, който сигнализира, че блокът БРИК е изживял ролята си и се нуждае от замяна.

Страните с най-висок темп на ръст на БВП като правило се отнасят от икономистите към бързо растящите. Анализаторите на GTI са решили да отчетат в своя индекс освен темповете на ръст на БВП и други показатели: численост на населението, перспективи на растежа, индекс за развитие на човешкия потенциал на ООН, БВП на глава от населението и участие в международните икономически отношения. „Важно бе не само да се изчисли ръста, но и потенциалът на държавите, да се разбере ролята, която страната ще играе в бъдеще в глобалната икономика“, заяви за „РБК Дейли“ партньорът от GTI Иван Сапронов.

В качеството на нова инвестиционна цел бе предложено Мексико, което както следва от рейтинга, вече е изпреварило Бразилия по общия показател на икономическо развитие. „Икономиката на страната се характеризира с безпрецедентна стабилност в течение на последните осем години: стабилна инфлация и курс на песото.

Не е за учудване, че Мексико зае четвърто място в списъка“, заяви за „РБК Дейли“ ръководителят на мексиканския клон на GTI Хектор Перес. По неговите думи, Мексико има в момента 12 споразумения за свободна търговия с 43 страни по света, което съдейства за увеличаването на износа. Наличието на висококвалифицирани кадри, добре развита обработваща промишленост и монтажно производство са плюс за Мексико. Съседството със САЩ също му помага да диша във врата на БРИК: над 85% от мексиканския износ се насочва към магазините на северния съсед.

Въпреки това този фактор определя зависимостта на Мексико от неуредиците в американската икономика. „Групата БРИК може да се разшири. Но Мексико не може да замени някоя от страните в нея, включително и Бразилия. По ниво на диверсификация, а също така по отделни показатели икономиката на Бразилия е все още по-голяма, отколкото мексиканската“, заяви за „РБК Дейли“ регионалният директор за Латинска Америка в Economist Intelligence Unit Джъстин Тоди.

Пет години след появата на квартета БРИК неговата структура остана същата, но акцентите на инвестиционна привлекателност постепенно се променят. Ръстът на цените на енергоносителите и изкопаемите, които се наблюдават през последните няколко години, помогна за укрепване на позициите на Бразилия и Русия.

Същото обстоятелство усложни развитието на зависимите от суровинния внос икономики на Индия и Китай. Русия изнася днес около 12% от световния петрол, а Бразилия се смята за водещ доставчик на желязна руда и етанол. Едновременно с това бразилският фондов пазар за пръв път от шест години изпревари по капитализация индийския, който само от началото на 2008 г. е загубил над 35%.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...