Merrill Lynch с първа тримесечна загуба от шест години насам

568
Merrill Lynch с първа тримесечна загуба от шест години насам

Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co. отчете първата си от шест години насам тримесечна загуба, на фона на по-големите от очакванията лоши ипотечни кредити. Загубата за изминалото тримесечие възлезе на 7.9 млрд. долара.

За тримесечието от банката отчетоха загуба в размер на 2.24 млрд. долара, или 2.82 долара на акция, на фона на реализираната година по-рано печалба от 3.05 млрд. долара, или 3.17 долара на акция.

Загубата значително превиши прогнозите на анализаторите за такава в размер на 45 цента на акция.

На пети октомври от компанията предупредиха инвеститори и анализатори да очакват загуба в размер на 50 цента на акция.

Анализатори коментират, че неточните прогнози, дадени от една от водещите щатски финансови институции, сочи подценяването на състоянието на ипотечния пазар в най-голямата световна икономика.

Размерът на еднократните разходи, свързани с отписаните лоши кредити, е бил най-големият такъв в 93-годишната история на компанията.

Приходите на банката през третото тримесечие са се понижили с 94%, до ниво от 577 млн. долара.

Компенсациите за служителите на компанията са намалели с 49% през третото тримесечие, до 1.99 млрд. долара, което се възприема като знак, че годишните бонуси, раздадени в компанията на 60-те хиляди работещи там, най-вероятно ще намалеят за тази година.

Акциите на компанията са третите най-зле представящи се от началото на годината, като те са загубили 28% от стойността си за посочения период. За сравнение, тези на конкуренти като Goldman Sachs Group Inc. са се повишили с 12%, докато на Morgan Stanley са загубили 5.9% от стойността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg