Между 1 и 5% от брутния световен продукт са свързани с пране на пари

495
Между 1 и 5% от брутния световен продукт са свързани с пране на пари

Между 1 и 5 процента от брутния световен продукт са свързани с изпиране на пари. Това сочат данни от проучване на Световната банка, които бяха съобщени от финансови експерти на САЩ в Пловдив.

Представители на Министерството на финансите на САЩ и американското посолство у нас са лектори на международен семинар на тема "Разкриване на престъпни организации чрез проследяване на паричните потоци". Във форума участват практикуващи прокурори от Южна България.

Бернард Бейлър, правен съветник в МФ на САЩ съобщи, че има и българи, които са изпирали пари в САЩ. Той посочи, че последното дело е срещу българска група, изпирала пари във Флорида. По думите на Бейлър част от сумата е била върната, за което е осъществена съвместна операция между ФБР и комисията за отнемане на имущество придобито от престъпна дейност.

Том Пийбъс, финансов експерт от щатското посолство у нас допълни, че борбата срещу изпирането на пари и прикриването на постъпленията от престъпна дейност е част от борбата срещу организираната престъпност. Той уточни, че в САЩ срокът за давност за подобни престъпления е пет години от последното деяние, свързано с престъплението. Генезисът на почти всички схеми на изпиране на пари е или от трафика на наркотици, или от измами, свързани с инвестиции.

Проблемът с кокаина в САЩ е свързан с Южна Америка и най-вече с Колумбия, каза още Пийбъс. По думите му тези стоки пристигат в САЩ от големите картели, които искат да върнат обратно печалбите си, а това става чрез различни методи, които "перачите" много гъвкаво променят. Във времето те са използвали фиктивни банкови сметки, контрабанда на стоки, трансфери на парични средства в кеш с чартърни самолети.

Перачите на пари са изключително креативни хора и нашето време и средства се отделят преди всичко да разберем и разбием схемите, подчерта Бърнард
Бейлър.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg