Международните резерви на Русия нарастват до 581.5 млрд. долара

528
Международните резерви на Русия, които са третите по големина в света, са нараснали с 400 млн. долара миналата седмица - в условията на запазващото се напрежението между страната и Запада, породено от конфликта с Грузия, показват данни на Централната банка на Русия, информира Bloomberg.

Стойността на резервите на най-големия енергиен доставчик в света са нараснали до 581.5 млрд. през седмицата, приключила на 22 август, се казва в електронно съобщение на централната банка, разпратено днес. Резервите паднаха с 16.4 млрд. долара в предходната седмица, след като централната банка купуваше рубли, за да поддържа валутата, чиято стойност падна, след като Русия изпрати военни части в Грузия на 8 август и влоши отношенията си, както с Европа, така и със САЩ.

Действията на Русия в Грузия са били в отговор на грузински нападения срещу умиротворителните части и местни граждани в грузинската отцепническа област Южна Осетия. Финансовият министър на Русия Алексей Кудрин заяви на 17 август, че инвеститорите са изтеглили 7 млрд. долара от страната в периода 8-11 август. Общо 25 млрд. долара капитали са напуснали Русия от началото на кризата в Грузия, според най-голямата френска банка - BNP Paribas SA.

Президентът Дмитрий Медведев подписа на 26 август указ, с който признава независимостта на Южна Осетия, което изпрати стойността на рублата до седемгодишен минимум спрямо долара. Президентът на САЩ Джордж Буш нарече решението “безотговорно''.

Централната банка на Русия е похарчила около 6 млрд. долара, за да подкрепи рублата, тъй като приблизително същата сума е напуснала страната в седмицата, приключила на 22 август, което е намалило положителното влияние от петролните приходи върху резервите.

Миналият месец централната банка започна да обявява стойността на резервите въз основа на пазарната стойност на ценните книжа, които тя притежава, вместо въз основа на историческата стойност, както беше досега. Банката преоцени резервите от началото 2008 г., за да може страната да влезе в крак с международните счетоводни стандарти. Резервите преди това се наричаха резерви в чужда валута и злато.

Резервите на страната са нараснали от 12.3 млрд. през 1998 г. Китай разполага с най-големите валутни резерви в света, които са възлизали на 1.7 трлн. долара към края на март, показват данни на Bloomberg. Япония следва с 970 млрд. долара резерви в края на май.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg