МФВ обезпокоен от скока в цените на хранителните продукти у нас

530
МФВ обезпокоен от скока в цените на хранителните продукти у нас

Цените на хранителните продукти в България скачат, отбелязва швейцарският всекидневник Нойе Цюрихе Цайтунг.

Той се позовава на източници от МВФ, които предупреждават: страната има нужда от директни чуждестранни инвестиции, информира Дойче веле.

Ако се съди по темпове на икономически растеж България е в блестяща форма, при това от години насам. Вгледаме ли се обаче по-задълбочено в макроикономическите данни, ще видим, че се открояват все по-големи несъразмерности, което буди тревога и у Международния валутен фонд.

Това пише в статия в броя си от края на седмицата швейцарският всекидневник, цитиран от news.bg. Представител на МВФ в България обяснява пред НЦЦ, че в страната се наблюдават две проблематични тенденции:

"Първо, рязко покачване на цените и второ, нарастващ дефицит в текущия платежен баланс. МВФ, който възнамерява да изпрати през октомври наблюдатели в България, почти удвои прогнозите си за очакваната през 2007 година инфлация от 4.5% на 8%.

Нагоре е коригирана и прогнозата за дефицита в текущия платежен баланс от 16 на 20% от брутния вътрешен продукт.

През август ръстът на инфлацията в страната достига 12%, което е най-високата стойност, измерена в ЕС. Излязлото наскоро извън контрол развитие на цените има не толкова политико-икономически, колкото външни причини.

Екстремните горещини през юни и юли бяха последвани от наводнения, което на много места доведе до унищожаване на реколтата и до увеличаване на цените на хранителните стоки. Международният валутен фонд говори за темпорален шок на предлагането, но въпреки това предупреждава за нуждата от особено голяма дисциплина.

Проблемите на България с дефицита в текущия платежен баланс обаче са резултат не толкова на капризите на времето. Причините за това са от предимно структурен характер, най-вече що се отнася до вноса на стоки, обусловен от консуматорските кредити.

Въведеният през 1997-а година валутен борд, който играе ролята на автоматичен фактор за стабилизиране на обменния курс, няма да може да функционира дълго време. Местният представител на МВФ подчерта все пак необходимостта от постоянно висок приток на директни чуждестранни инвестиции, което може да се гарантира чрез стабилна икономическа политика.

През първите седем месеца на тази година директните инвестиции от чужбина покриха 88% от дефицита в текущия платежен баланс.

В МВФ не виждат основания за появилите се наскоро слухове, според които, България може да се раздели с механизма на валутния борд. Нещо повече: от МВФ подчертават, че благодарение на валутния борд страната е добре осигурена, отбелязва швейцарският всекидневник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...