Microsoft увеличи заплатата на шефа си с 66%

612
Microsoft увеличи заплатата на шефа си с 66%

© YouTube/Stanford Graduate School of Business

Сатя Надела е получил повече пари от Microsoft през последната фискална година, тъй като компанията е постигнала бизнес целите си, а акциите отчитат добър растеж.

Изпълнителният директор на софтуерния гигант е прибрал обща компенсация от 42.9 млн. долара. По-голямата част от сумата е под формата на акции от компанията през фискалната година, приключила към края на 30 юни тази година, се казва в ежегодното съобщение на Microsoft по темата, цитирано от CNBC.

Сумата е 66% по-висока спрямо компенсацията на Надела през предходната фискална година, но е по-ниска спрямо 84.3 млн. долара, които шефът на компанията получи през фискалната 2014 г., когато пое поста от Стив Балмър.


Заплащането на Надела бележи повратния момент в политиката на компанията, тъй като под неговото лидерство Microsoft агресивно се насочи към бизнеса с облачни услуги.

Преди годината Microsoft отне от Apple титлата за най-скъпа публична компания в света. Към днешна дата нейната пазарна капитализация възлиза на 1.07 трилиона долара.

Надела е получил увеличение от 1 млн. долара в базовото си възнаграждение, както и ръст в акциите, които може да запише на собствено име.

Относно дяловата компенсация от Microsoft посочват, че тя се дължи на „стратегическото лидерство на г-н Надела, включващо неговите усилия да заздрави доверието на клиентите, да прокара широка промяна в културата на компанията, както и успешно навлизане и разрастване към нови технологии и пазари”.

Качеството, което превърна Стив Джобс в брилянтен лидерКато съосновател на Apple и визионер, стоящ зад редица иновации в потребителската електроника, покойният Стив Джобс е синоним на успеха в технологичната индустрия


Цитира се също така растежът на бизнеса Intelligent Cloud, който включва облачните услуги Azure, които се конкурират с Amazon Web Services.

Intelligent Cloud се превърна в най-големия сегмент, от общо трите основни на Microsoft, за първи път от над три години, през последното тримесечие.

През фискалната 2019 г. Microsoft продължава да надскача заложените си цели в редица ниши, включително сесиите в LinkedIn, приходите от Commercial Cloud услугите, както и активните устройства с инсталирана операционна система Windows 10.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg