Microsoft взима 20% от пазара на смартфони до 2015 г?

1350
Microsoft взима 20% от пазара на смартфони до 2015 г?

Най-голямата софтуерна компания в света Microsoft контролира близо 80% от световния пазар на персонални компютри, но не може да се похвали с подобен успех на пазара на смартфони, пишат Trefis Team във Forbes.

Основните й конкуренти Android на Google и iOS на Apple, оглавяват световният пазар на смартфони с 48% и 19% дял, респективно, докато Microsoft все още не е направила нищо значимо на този пазар.

Microsoft в момента има около 5% дял от пазара на смартфони в света. По прогнози на Gartner и IDC, Windows Phone 7 ще бъде инсталирана на близо 20% от всички смартфони в света до 2015 г.

От Microsoft обаче обявиха, че очакват над 20% пазарен дял до 2015 г. и че настоящите прогнози са много консервативни.

Microsoft наскоро сключи споразумение с Nokia, съгласно което финландската компания ще използва Windows Phone 7 като основната си платформа за смартфони. Samsung, HTC и LG вече обявиха пускането на много нови телефони с Windows Phone 7. С помощта на Nokia също така Microsoft може да пробие на развиващите се пазари с телефони от по-нисък ценови клас.

Microsoft планира да пусне следващата версия на Windows Phone 7 на 1 октомври. HP наскоро обяви, че планира да се откаже от платформата webOS, което прави Windows Phone 7 единствената сериозна алтернатива на двете съществуващи други платформи - Android и iOS.

Apple произвежда собствени телефони и не дава лиценз за iOS на други производители, а Google наскоро придоби Motorola, с което вече има собствено подразделение за хардуер. Това може да насочи производители като HTC и Samsung към Windows Phone 7.

С три от най-големите производители на смартфотни за партньори (Nokia, Samsung, HTC) се очаква Microsoft да завземе над 20% от процента от световния пазар на смартфони, което да се превърне в поредния бизнес на компанията, който да й носи милиарди долари.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg