Милер обеща 1 трилион долара капитализация на „Газпром“

866
Милер обеща 1 трилион долара капитализация на „Газпром“

Високите цени на газа ще помогнат на „Газпром“ да стане за 10 години най-скъпата компания в света с капитализация от 1 трилион долара, убеден е председателят на управителния съвет на концерна Алексей Милер, пише „Ведомости“.

Бих желал „Газпром“ да стане най-скъпата компания в света, заяви на миналогодишното събрание на акционерите руският президент Дмитрий Медведев, който тогава оглавяваше съвета на директорите на компанията. Неговото желание ще се сбъдне след 7-10 години, обеща вчера Милер, цитиран от БГНЕС.

„Борсовата капитализация ще достигне ниво от 1 трилион долара и ние ще станем най-голямата в света компания не само в енергийния сектор“, каза той на Европейския бизнес конгрес. Затова ще помогнат високите цени на петрола и газа. Даже самият „Газпром“ недооценява потенциала на цените на газа, убеждаваше вчера Милер.

„Съвсем до неотдавна ние прогнозирахме цени на газа в Европа на нива от 400 долара за 1000 куб. м към края на 2008 г.“, но средната цена на европейските доставки на „Газпром“ вече е достигнала 410 долара за 1000 куб. м. Милер не се съмнява в продължаването на ръста: той смята, че цените на петрола се движат „към принципно ново високо ниво“ и в „близка перспектива“ ще се доближат до 250 долара за барел.

Ръководители на осемте най-големи нефтогазови компании в света (включително и Милер) предсказаха тези дни, че през 2010 г. петролът едва ли ще струва повече от 100 долара, а през 2020 г. - повече от 200 долара за барел. Вчера „Газпром“ струваше на РТС 336 млрд. долара. Това е трети резултат в света, изпреварвайки GE (300 млрд. долара). Както и преди води с голяма преднина „ЕксонМобил“ (467.1 млрд. долара).

Целта на „Роснефт“ в близките години – капитализация от 200 млрд. долара (вчера – 123.6 млрд. долара). Нивото от 1 трилион долара е покорила само китайската „ПетроЧайна“, но оттогава компанията е поевтиняла почти три пъти. През 2000 г. капитализацията на „Майкрософт“ достигна 625 млрд. долара. През 2000 г. „Газпром“ струваше 90 млрд. долара. Милер смяташе, че в течение на пет години концернът ще поскъпне до 200 млрд. евро.

През 2006 г. (247 млрд. долара капитализация) заместникът на Милер Александър Медведев предсказа, че „Газпром“ ще може да достигне 1 трилион долара след 10-15 години. Ако експортните цени на „Газпром“, включвайки и близката чужбина, през следващите пет години бъдат над 400 долара за 1000 куб. м, а след това не паднат под 450 долара, мечтата на Милер за 1 трилион долара е осъществима, отбелязва анализаторът на „Уникредит Атон“ Павел Сорокин, но едва ли ще успее да догони „ЕксонМобил“.

Капитализацията на „Газпром“ зависи не само от цените, но и от експанзията в чужбина, реализирането на големи проекти, цените на вътрешния пазар, отбелязва анализаторът на „Тройка Диалог“ Валери Нестеров. На пазара би му било по-интересно да чуе прогноза за близките години и конкретни мерки за нейното осъществяване, смята той. Инвеститорите не отреагираха на изказването на Милер: на РТС акциите на концерна поевтиняха с 1.8% (индексът спадна с 0.8%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg