Милиардер, финансирал кампанията за брекзит, сега е недоволен

9894
Милиардер, финансирал кампанията за брекзит, сега е недоволен

Горко му на всеки политик, икономист или държавен служител, който срещне  Питър Харгрийвс.

Милиардерът, който бе един от най-големите финансови донори на кампанията за брекзит с дарения в размер на над 4 млн. долара, в момента не е доволен от начина, по който се водят преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Не е особено доволен и от опозиционния лидер Джереми Корбин. Този капиталист обаче до такава степен не е впечатлен от настоящето състояние на нещата, че не се притеснява да допусне, че може би е необходима известна доза социализъм, за да се докажат ползите от капитализма.

Ако оставим настрана лошите му предчувствия, 71-годишният Харгрийвс се справя по-добре от повечето хора в страната, откакто британците гласуваха за излизане от ЕС. Неговото състояние се е увеличило с около 2 млрд. долара до 4.6 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, след като акциите на основаната от него през 1981 г. компания за финансови услуги Hargreaves Lansdown Plc поскъпнаха до рекордно ниво това лято. Той обаче твърди, че би бил добре и без цялото това богатство. Ето какво казва Харгрийвс в интервю за Bloomberg:

Какво би означавало за Великобритания правителство на Корбин?

Корбин би бил абсолютна, невероятна, пълна катастрофа. Паундът би се сринал. Ще има и огромно изтичане на мозъcи от Великобритания. Последният път, когато данъците достигната ненормално високи нива, много богати семейства напуснаха Великобритания и никога повече не се върнаха. Толкова много предприемачи си тръгнаха от страната.

Наистина не знам каква е политиката на Корбин. Той на практика протестира срещу всичко през целия си живот. Той никога дори не се е замислял, че всъщност ще трябва да взема решения. Единственото, което той прави, е да гласува против висчко. Затова нямаме идея какъв точно е този тип. Не знаем дали е за брекзит или против - той отива там, накъдето духне вятъра. Той е като Борис Джонсън - би тръгнал накъдето и да е, ако това ще му осигури поста на министър-председател.

Мислите ли, че може да бъде избран?

Ужасно много гласоподватели не си спомнят социализма в екстремната му форма от миналото. Винаги съм казвал, че 70-те години бяха десетилетието на срама за Великобритания.

Корбин би бил страхотно тонизиращо средство за тази страна. Една доза от него би убедила всички, че социализмът е нещо лошо. Евентуален негов период на управление би бил невероятно лош за тази страна, но би накарал хората да помислят разумно и да видят, че със социализъм не може да се върви напред.

Последният път, когато социалистите управляваха, имаше „тридневна седмица“, множество стачки, а данъците бяха абсурдни.

Това обаче може да е положително за вашето богатство?

Вие казвате, че моето състояние възлиза на 4.6 млрд. долара? Ако от него бъдат изтрити 4 млрд. долара и ми останат 600 млн. долара, това не би променило живота ми ни най-малко.

Как се справя Великобритания с процедурата по брекзит?

В нашия екип за брекзит няма нито един човек, който знае какво прави. Никой от тях няма смелост. Никой от тях не е сключвал сделка. Никой от тях не познава изкуството да преговаряш и да сключваш сделки. Най-невероятното нещо е, че те така и не се допитаха до никой от хората, които са наистина страхотни бизнесмени. Оставиха всичко на държавни служители, които не са направили нищо стойностно в живота си.

Какъв би бил вашият подход?

Хората, които преговарят за брекзит от наша страна не са поддържници на излизането от ЕС. Тереза Мей искаше Великобротания да остане в ЕС, хората, които водят преговорите не искат брекзит. Трябва да имаме екип, който желае брекзит и който иска да излезем от ЕС.

Най-добрата опция е да не се сключи сделка. Това би ни осигурило свободна търговия с Европа, защото трите най-големи икономики в Европа, освен британската, са големи поддръжници на Великобритания. Това са Германия, Франция и Италия. А тези три икономики ще настояват пред ЕС за свободна търговия. Мога да заложа цялото си богатство, че ще получим свободна търговия.

Пет начина, по които брекзит ще промени ЕСУтре Тереза Мей ще задейства процеса по напускане на ЕС от Великобритания

С какво се зaнимавате, откакто напуснахте Hargreaves Lansdown?

Подкрепям Blue Whale Capital. Компанията ще бъде сила в управлението на фондове след няколко години. Младите момчета там знаят повече за компаниите, в които са инвестирали, отколкото повечето от хората, които работят в тези компании.

Какво е да си милиардер?

Ние живеем много скромно. Не виждам смисъл в това да харчиш пари за неща, които не искаш. Бих могъл да си позволя всичко. Аз обаче не искам всичко. Не искам да излизам всяка вечер. Да бъда вкъщи с моето семейство ме прави доста щастлив.

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg