Милиардерът, който искаше да умре без пукната пара, вече е разорен

15499
Милиардерът, който искаше да умре без пукната пара, вече е разорен

© Th e Atlantic Philantropies

„Вярвам силно в това, че човек трябва да дарява докато е жив. Не виждам особена причина да отлагаш даренията си, когато толкова много добро може да бъде направено, ако подкрепяш полезни каузи днес. Освен това е много по-забавно да даряваш, докато си жив, отколкото след като умреш.“

Това е нагласата на Чък Фийни, някогашният милиардер, който в продължение на няколко десетилетия правеше всичко по силите си, за да раздаде своето богатство. Той постигна големи успехи като съосновател на гиганта в сферата на търговията на дребно Duty Free Shoppers, но също така успя да постигне и филантропските си цели.

Тази седмица Фийни закри своята фондация Atlantic Philanthropies, която е на 38 години, след като дари всичките си пари за каузи, като установяване на мира в Северна Ирландия и модернизиране на системата на здравеопазването на Виетнам. Той също така похарчи 350 млн. долара, за да превърне остров Рузвелт в Ню Йорк в технологичен хъб, информира Forbes.


През последните четири десетилетия Фийни е дарил над 8 млрд. долара на различни организации, университети и фондации по света своята фондация the Atlantic Philanthropies.

Даренията му включват 3.7 млрд. долара за образование и други 870 млн. долара за защита на човешките права и социални промени, в това число 62 млн. долара за налагането на забрана върху смъртното наказание в САЩ и 76 млн. долара за прокарването на здравната реформа, известна като „Обамакеър“.

“Научихме много. Бихме направили някои от нещата  по различен начин, но съм много удовлетворен. Чувствам се много добре, че осъществих всичко това,” казва 89-годишният Фийни пред Forbes. “Благодаря на всички, които се присъединиха към нас в това пътуване. За тези, които се чудят дали да даряват, докато са още живи: Опитайте, ще ви хареса.”

Преди години той заяви, че ще си задели около 2 млн. долара, за да финансира своето пенсиониране и това на съпругата си. Определеният от Forbes като “Джеймс Бонд на филантропията” Фийни сега живее в малък апартамент в Сан Франциско, който ”има аскетичността на стая на първокурсник в общежитие. “

Въпреки че няма навика да се хвали за всички неща, които е постигнал, Фийни остава изключително влиятелен. Уорън Бъфет и Бил Гейтс са сред хората, които приветстват неговата работа.

Какво мислят милиардерите за парите?Схващанията ви по отношение на парите могат да изиграят огромна роля за това дали в крайна сметка ще забогатеете

“Чък бе модел за подражание за нас,” казва Бъфет пред Forbes. “Ако имаш подходящите герои в живота си, значи си успял на 90%. Чък Фийни е от добрите герои, които човек може да има.”

По време на закриването на Atlantic Philanthropies, което бе осъществено през платформата Zoom, Бил Гейтс и бившият губернатор на Калифорния Джери Браун се включиха с видео послания, отличавайки работата на Фийни.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса също така изпрати официално благодарствено писмо от законодателния орган на САЩ.

“Не съм тук да казвам на хората какво да правят с парите си,” бе заявил преди време Фийни. “Вие изкарвате парите си и можете да правите каквото искате с тях. Смятам обаче, че има едно задължение, поне за заможните хора, да се опитат да помогнат и да видят какво могат да направят.”

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Милан
# 0
14:09 | 18 September 2020
Уникален ЧОВЕК! ПОКЛОН и АДМИРАЦИИ! ВЕЛИК! Възхитен съм от виждането му и е правилна постъпка...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg