Милионер: Ако искате да сте богати, спрете да спестявате пари

11592
Милионер: Ако искате да сте богати, спрете да спестявате пари

© Крис Рейнинг; снимка: chrisreining.com

През 2010 г. Крис Рейнинг бил твърдо решен да стане финансово независим.

Той си поставил цел да изгради портфолио за поне 1 млн. долара, докато навърши 35 години. За целта Рейнинг съкратил разходите си до минимум и започнал усилено да заделя пари настрана.

Така в даден момент започнал да спестява половината от доходите си, като в крайна сметка успял да достигне кота 1 млн. долара на 35-годишна възраст. Благодарение на усилията си, Крис Рейнинг се пенсионирал официално през 2016 г. на 37-годишна възраст.


Но въпреки успеха си, Рейнинг посочва, че спестяванията не са достатъчно.

Ако искате да станете милионер или да се отеглите по-рано, "откажете се от това да спестявате парите си” и започнете да ги инвестирате, пише той в блога си, цитиран от CNBC. 

Да кажем, че отделяте 100 долара всеки месец. Ако решите да ги влагате в стандартна спестовна сметка, това ще ви носи почти нулева доходност от примерно 0.01%. Така за 30 години парите ви ще станат 36 хил. долара. Ако изберете срочен депозит с лихва от 1%, то чрез същата схема за 30 години ще спестите 42 хил. долара, пише Рейнинг.

От друга страна, ако инвестирате всеки месец по 100 долара и постигнете възвръщаемост от 7%, то парите ви ще достигнат 120 хил. долара за 30-годишен период.

„Разликата между 1% и 7% може да промени живота ви и поради това инвестирането е толкова важно”, пише Рейнинг.

„Ако искате финансова свобода, не става дума за здрава, умна или продължителна работа. Става дума за осъществяването на промяната от това да работите за пари към това парите да работят за вас, а не можете да направите това чрез спестяване.”, посочва Рейнинг. 

Стив Адкок, който също се радва на ранно пенсиониране, след като напуснал кариерата си в сферата на информационните технологии на 35-годишна възраст, има същото мнение по въпроса.

„Просто да спестявате пари няма да ви направи богати”, казва той.

„Да си поръчвате вода вместо безалкохолно или бира в ресторанта може да ви спести неколкостотин през годината. Но нека си го кажем: няколкостотин долара не са пари, които могат да променят живота ви”, пише Адкок в блога си.

Къде инвестират милиардерите? Фамилните инвестиционни компании стават все по-популярни сред най-богатите 0.001% на планетата


„Не ме разбирайте погрешно, спестяването на пари е чудесно. Помага. Просто не е магическата съставка за ранно пенсиониране”, посочва той.

По думите му, нужни са инвестиции, така че парите ви да работят за вас.

„Вместо да държите парите си в банкова сметка, което определено е по-добре от нищо, вложете тези пари в пазара. В дългосрочен план сложната лихва ще се увеличи”, съветва той.

Ако искате да впрегнете парите си на работа, най-простата отправна точка е да вложите в пенсонни инвестиционни продукти.

Можете да инвестирате и в ETF с ниски разходи, които са силно препоръчвани от Уорън Бъфет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg