Младите- най-уязвими за кризата

821
Младите- най-уязвими за кризата

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова правителствата да действат по-решително, за да спрат увеличаването на дългосрочната безработица и да задържат младите и уязвими работници на трудовия пазар, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В страните членки на ОИСР към средата на 2011 г. са регистрирани над 44 милиона безработни, което е с над 13 милиона души над равнището, отчетено преди избухването на финансовата криза, посочва организацията.

"Правителствата не могат да останат безучастни", отбелязва докладът, публикуван днес, предупреждавайки, че високата безработица става устойчива.


Според ОИСР приоритети трябва да бъдат правилно структурирани субсидии за увеличаване на наемането на работна ръка и помощ за най-уязвимите трудещи се. Забавянето на икономиката в множество развити страни има тежки последици за пазара на труда, предупреди организацията, цитирана от ДПА. В краткосрочен план почти не се очаква увеличение на работните места, а дългосрочната безработица нараства.

Сред всички последици на финансовата и икономическа криза високата безработица е най-важното предизвикателство, подчерта генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Делът на безработните, които търсят нова работа повече над една година, в САЩ е около 30 процента, а в Испания - дори над 40 процента.

"Най-големите губещи в държавите със значително увеличение на безработицата са младежите, работещите на непълно работно време и дългосрочно безработните", отбелязват авторите на доклада.

През първото тримесечие на 2011 г. безработицата сред младежите на възраст между 15 и 24 години в 30-те страни членки на ОИСР е достигнала 17.4 процента, докато безработицата сред по-възрастните трудещи се е 7 процента. Гурия похвали пакета за стимулиране на заетостта в САЩ, представен от президента Барак Обама.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg