Млечните квоти отново на дневен ред в ЕС

486
Млечните квоти отново на дневен ред в ЕС

Млечните квоти, постоянен трън в очите на законодателите от Европейския съюз (ЕС), излязоха на дневен ред отново вчера, за да преследват министрите на селското стопанство, докато обмислят как да подготвят млечния сектор в Европа за края на системата на субсидиите, предаде Ройтерс.

Създадена в средата на 80-те години, за да се справи с прословутите млечни излишъци на ЕС, системата на националните квоти трябва да бъде премахната през 2015 година, като част от историческата реформа от 2003 година в селскостопанската политика.

С цел да облекчи финансовата тежест на млечната промишленост в ЕС и да подпомогне сектора да се подготви за края на производствените ограничения, еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел предложи годишно увеличение с 1 процент на квотите, което да влезе в сила през 2009 година.

По-рано тази година министрите от ЕС гласуваха 2 процента увеличение на производствените квоти за 2008-2009 година, за да отговорят на повишеното търсене и да охладят покачващите се цени.

Разискванията на неофициалната среща на земеделските министри в словенския град Марибор, показаха, че 27-те страни членки на ЕС никога досега не са били толкова разединени по въпроса за млечните квоти, които имат дълга предистория, придобивайки значение, което според дипломати не съответства на тяхната значимост.

Някои страни искат по-големи увеличения на квотите, някои искат те да бъдат отменени сега, а други биха предпочели квотите да останат непроменени. А някои от министрите заявиха, че увеличенията на квотите трябва да бъдат определени на годишна основа и в зависимост от обстоятелствата на пазара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg