Мобилните оператори трябва да предложат до утре нови такси за роуминг или ще бъдат глобени

368
Мобилните оператори трябва да предложат до утре нови такси за роуминг или ще бъдат глобени

Компаниите за мобилни телефони имат срок до утре да предложат на клиентите си по-ниски тарифи за изходящи и входящи обаждания между страните от Европейския съюз. В противен случай срещу тях могат да бъдат заведени съдебни дела, предупреждава Европейската комисия.

Ако потребителите на мобилни телефони до днес не са получили известие за по-ниски роуминг тарифи, те могат да сезират съда, обясни говорител на Комисията.

Според новите правила на ЕС телекомуникационните компании трябва до 31 юли да предложат на клиентите си нова ценова структура с по-ниски такси за изходящи и входящи обаждания, когато пътуват в 27-те страни членки на ЕС.

След два месеца всички потребители на мобилни телефони, които не са изразили предпочитания, ще бъдат прехвърлени към новите тарифи на ЕС.

Комисията възнамерява да публикува имената на мобилните оператори и техните тарифи, каза говорителят. В списъка ще бъдат посочени онези компании, които не са предложили новите роуминг тарифи на клиентите си, каза той.

Според новите правила, въведени от ЕС, ще има тавани от 49 евроцента за изходящите телефонни разговори от чужбина и 24 евроцента за входящите телефонни разговори, когато абонатът е извън родната си страна.

Тези тавани обаче ще бъдат в сила само през първата година на прилагане на регламента, а след това постепенно ще бъдат понижени.

През втората година те ще станат съответно 46 и 22 евроцента, а през втората ще спаднат до 43 и 19 евроцента.

Близо 147 милиона европейци използват роуминг услуги и плащат около 8.5 милиарда евро за такси всяка година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg