Молбите за помощи при безработица в САЩ с неочакван ръст

536
Молбите за помощи при безработица в САЩ с неочакван ръст

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ са нараснали с 31 000 до 473 000 през миналата седмица, показаха днес данни на Министерството на труда. Данните са признак, че пазарът на труда все още остава много слаб.

Икономистите, участвали в проучване на MarketWatch, очакваха молбите да нараснат до около 447 000.

Броят на хората, които получават молби за безработица остава без промяна на ниво от 4.56 милиона за седмицата приключила на 6 февруари.

В отговор на дълбоката рецесия правителството одобри специални федерални програми, съгласно които предоставя парични помощи на безработните за период от до 99 седмици в някои щати с висока безработица.

Последните данни показват, че общо 6.08 милиона души са получавали удължени помощи за седмицата приключила на 30 януари, което е с 274 000 повече в сравнение с предходната седмица.

През последните няколко месеца данните за молбите за помощи дават противоречиви сигнали - по-малко хора губят работата си, но след като веднъж някой изгуби работата си, след това вече е много трудно да намери нова.

Към месец януари около 6.3 милиона души, или 41% от 14.8-те милиона души считани официално за безработни, вече са търсели активно работа повече от шест месеца, показаха отделни данни на Министерството на труда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg