Молбите за помощи за безработица в САЩ изненадващо се повишават

400
Молбите за помощи за безработица в САЩ изненадващо се повишават

Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ изненадващо са се повишили през изминалата седмица, посочиха изнесени днес официални данни.

Броят им за седмицата до 13 септември се е повишил с 10 000, до 455 000. Броят на трайно безработните обаче се е понижил леко от петгодишния си максимум, до ниво от 3.487 млн. души.

Резултатът се оказа значително над средните очаквания на анализаторите, прогнозирали молбите за помощи да възлязат на 440 000 за изминалата седмица.

Четириседмичната изгладена средна величина на показателя се е повишила до 445 000 от 440 000 през предходната седмица, сочи още статистиката.

Продължаващото влошаване на картината на заетостта в САЩ кара много от пазарните специалисти да се опасяват от по-нататъшно ограничаване на потребителските разходи.

Данните сочат, че щатските компании са все още в настроение за съкращаване на разходите, притеснени от силното забавяне на ръста на щатската и световната икономика. Всичко това пък е следствие от кредитната криза, обхванала световните пазари.

Голяма част от наблюдателите на пазара изразяват мнение, че слабостта на трудовия пазар може да се запази и през следващите месеци и дори да се задълбочи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg