Молбите за помощи за безработица в САЩ намаляват до 346 000 за миналата седмица

522
Броят на американците подали за първи път молби за помощи за безработица е намалял с повече от прогнозираното през миналата седмица, информира Bloomberg.

Броят на първоначалните молби за безработица е паднал с 58 000 до 346 000 за седмицата приключила на 5 юли, в сравнение с тримесечния връх от 404 000 броя в предходната седмица, показват данни на Министерството на труда изнесени днес.

Общият брой на хората, които са получавали помощи за безработица, е нараснал с 91 000 до 3.202 милиона за седмицата приключила на 28 юни, което е най-високото ниво от декември 2003 г.

Днешният доклад обаче не разсея особено опасенията, че броят на работните места намалява със забавянето на икономиката.

Осреднената прогноза на икономистите беше за спад на броя на молбите до 395 000, показва проучване на Bloomberg News survey.

Данните за първоначалните молби за безработица през юли трудно могат да се анализират, тъй като това е месец, в който производителите на автомобили временно намаляват броя на служителите си, за да обновят заводите си в подготовка за новите модели автомобили. Засегнатите от тази мярка работници в автомобилни заводи, които нямат право на заплащане на отпуската, могат да кандидатстват за помощи при безработица.

Безработицата сред тези, които имат право на помощи, е нараснало от 2.3 до 2.4%. Общо 25 щата и територии отчитат ръст на молбите за миналата седмица, докато 28 съобщават за спад.
Средният брой на молбите подавани седмично през тази година възлиза на 362 000, в сравнение с 321 000 през 2007 г., когато в икономиката са се създавали по 91 000 нови работни места всеки месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg