Молбите за помощи за безработица в САЩ намаляват до 381 000 за миналата седмица

482
Молбите за помощи за безработица в САЩ намаляват до 381 000 за миналата седмица

Броят на американците, които са подали за първи път молби за помощи за безработни намалява през миналата седмица, което може би е сигнал, че трудовият пазар започва да се стабилизира, предава Bloomberg.

Броят на подадените за първи път молби намалява с 5 000 до 381 000 за седмицата, приключила на 14 юни, като спадът надхвърля предварителните прогнози, съобщиха днес от Търговския департамент. Общият брой на хората, които получават помощи за безработни, е намалял със 76 000 до 3.06 милиона за седмицата приключила на 7 юни.

Поръчките от чужбина и търсенето на различни машини и оборудване карат някои компании да задържат работниците си, независимо от това, че продължилият спад на жилищния пазар, по-високите цени на петрола и кредитните ограничения не подкрепят увеличаването на персонала. По-малкото уволнения обаче могат да помогнат за предотвратяването на още по-голям спад в потребителското доверие, като по този начин ще успокоят опасенията, че потребителските разходи ще намалеят.

Нивото на безработица сред тези, които имат право на помощи, е намаляло от 2.4 на 2.3%. Общо 44 щата и територии отчитат ръст на молбите за миналата седмица, докато 9 съобщават за спад.

Средният брой молби, подавани всяка седмица от началото на годината, възлиза на 359 900, в сравнение с 321 000 през 2007 г., когато в икономиката са се създавали 91 000 нови работни места всеки месец.

Броят на работните места в САЩ е намалял с 49 000 през май, а безработицата се е увеличила до 5.5%, съобщи правителството на 6 юни. Това е петият пореден месец, през който броят на работните места намалява, както и най-големият скок в нивото на безработица от повече от две десетилетия.

Данните за молбите за помощи при безработица не могат да обаче да се сравняват с тези от последните икономически спадове. Средно по около 415 000 работници са подавали молби за помощи за безработни всяка седмица по време на последната рецесия през 2001 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg