Mолбите за помощи за безработица в САЩ намаляват до 445 000 миналата седмица

412
Повече американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица за първи път през миналата седмица, докато общият брой на хората, получаващи помощи, е нараснал до най-високото си ниво от почти пет години, тъй като компаниите намаляват персонала си, за да запазят печалбите в условията на забавящата се икономика, пише Bloomberg.

Броят на подадените за първи път молби е паднал до 445 000 през седмицата, приключила на 6 септември, в сравнение с ревизираните 451 000 за предходната седмица. Броят на хората, които получават помощи за безработица в САЩ, е нараснал със 122 000, до 3.525 милиона, което е и най-високото ниво от октомври 2003 г.

Пазарът на труда отслабва, докато най-голямата рецесия на жилищния пазар от едно поколение насам се пренася и в останалите сектори на икономиката, намалявайки търсенето и увеличавайки загубите на финансовите компании. Ръстът на потребителските разходи през това тримесечие се е забавил най-много от 1992 г. насам, показва проучване на Bloomberg измежду икономисти.

Предварителните прогнози на експертите бяха, че броят на молбите за помощ при безработица ще падне до 440 000.

Средният брой на молбите, подавани всяка седмица от началото на годината, възлиза на 380 000, в сравнение с 321 000 през 2007 г., когато в икономиката са се създавали средно по 91 000 нови работни места всеки месец. Броят на съкратените работни места тази година възлиза средно на 77 000 месечно.

Нарастването на броя на молбите, което започна в средата на юли, може поне частично да бъде отдадено на увеличението на помощите от страна на правителството, след като президентът Джордж Буш одобри законодателни промени в тази насока през юни. От правителството обаче за момента не успяват да определят доколко програмата влияе върху броя на първоначалните молби за помощи при безработица.

Безработицата сред хората, които имат право на помощи, нараства от 2.5 до 2.6%. Общо 28 щата и територии отчитат ръст на молбите за миналата седмица, докато 25 докладват за спад.
 
Правителството обяви миналата седмица, че икономиката е загубила 84 000 работни места през август, а безработицата е скочила до 6.1%, изравнявайки рекорд от септември 2003 г. Общо 605 000 работни места са били загубени в първите осем месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg