Молбите за помощи за безработица в САЩ със седемгодишен максимум

494
Молбите за помощи за безработица в САЩ със седемгодишен максимум

Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се повишили през изминалата седмица до най-високата си от седем години насам стойност, което бе поредно свидетелство за слабостта на щатската икономика, посочиха изнесени днес данни на министерството на труда.

За периода те са нараснали с 1000, до ниво от 497 000. Резултатът се оказа значително над средните очаквания на анализаторите за 475 000 първоначални молби за помощи за безработица, което бе и най-голямата им стойност от атаките на 11 септември.

Щатските индекси регистрираха понижение след данните, като пазарът широко пренебрегна очакванията за приемане на щатския финансов план, след като той бе одобрен вчера от Сената.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с близо 130 пункта, или 1.2%, до ниво от 10 700 пункта, а широкият S&P 500 загуби 1.4% от стойността си.

Ураганите, връхлетели щатовете Тексас и Луизиана по-рано през месеца, са добавили около 45 000 нови молби за помощи за безработица за седмицата до 27 септември.

Четириседмичната изгладена средна величина на показателя се е повишила до 474 000, или с 11 500 повече, в сравнение с предходната седмица.

Броят на трайно безработните е нараснал до 3.59 млн., което е повишение с 48 000 и над средните очаквания на анализаторите. Стойността на показателя бе най-високата му такава от пет години насам.

Седмичните молби за помощи за безработица са над психологическото ниво от 400 000 за единадесета поредна седмица. През същата седмица на миналата година стойността е била 324 000.

По-нататъшна яснота за състоянието на трудовия пазар ще се внесе в петък с изнасянето на данните за заетостта и безработицата за изминалия месец. Средните очаквания на анализаторите са за намаляване на броя на работните места с 100 000 и безработица от 6.1%.

От началото на годината загубата на работни места за щатската икономика е възлязла на 605 000.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg