Монд: Барозу е имал резерви по отношение на Желева

706
Монд: Барозу е имал резерви по отношение на Желева

Макар оттеглянето на Румяна Желева да създава известен смут при първите стъпки на Комисията Барозу-2, в малко по-далечна перспектива, то може да се окаже удобно за Жозе Мануел Барозу, който имаше резерви по отношение на г-жа Желева, коментира вестник „Монд".

В днешния си брой парижкият вестник "Монд" съобщава за отказа на Румяна Желева от кандидатурата за еврокомисар след "трудното й изслушване" пред ресорната комисия в Европарламента и проблемите с конфликта на интереси.

Изданието цитира изказването на британския евродепутат Андрю Дъф, че след това изслушване най-доброто, което може да направи Желева, е да се оттегли. "Монд" също така припомня предупреждението на Дъф към председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че ако българската кандидатка остане в неговия екип, има опасност зелените, либералите, крайната десница и социалистите да отхвърлят целия предложен от него състав на ЕК.

"Но макар оттеглянето да създава известен смут при първите стъпки на Комисията Барозу-2, в малко по-далечна перспектива, то може да се окаже удобно за Жозе Барозу, който имаше резерви по отношение на г-жа Желева", посочва Филип Рикар от европейското бюро на "Монд" в Брюксел.

Вестникът цитира желанието на Дурау Барозу процедурата по утвърждаването на новата комисия да приключи възможно най-бързо, но подчертава, че е изключено това да стане до предвидената дата 26 януари. На днешната пресконференция Комисията беше подложена на истински обстрел от критики.

На въпрос дали оттеглянето на Румяна Желева ще доведе до продължение на политическата битка в Европарламента и до евентуално оттегляне на лице, номинирано за комисар от друга политическа партия, говорителят на Барозу избегна пряк отговор. Според него председателят на ЕК чисто и просто е "взел под внимание" оттеглянето, а продължението на процедурата е от компетенциите на евродепутатите.

Говорителят също така заяви, че не може да каже дали на новата българска кандидатка ще бъде поверен поста, който трябваше да получи Желева. "Евентуално преразпределение на постовете може да забави още повече процеса на утвърждаване на еврокомисарите.

Същото може да стане, ако се стигне по повторно изслушване на някои номинирани за комисари, чието представяне е било окачествено като неубедително - например финландеца Оли Рен и холандката Нели Крус", посочва в. "Монд".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg