Moody's обяви, че всички държавни рейтинги в ЕС са под заплаха

1176
Moody's обяви, че всички държавни рейтинги в ЕС са под заплаха

Международната рейтингова агенция Moody’s Investors Service обяви, че “бързото ескалиране” на европейската банкова и дългова криза поставя под заплаха рейтингите по държавните облигации на всички държави от Еврозоната, информира Bloomberg.

Кредитните рискове ще продължат да се увеличават, ако не се предприемат мерки за стабилизирането на пазарите в краткосрочен план, се казва в изявление на компанията от днес. Европейските лидери също така са изправени пред ограничения да действат бързо, за да възстановят доверието, според агенцията.

“При отсъствието на големи инициативи в близко бъдеще, които да стабилизират условията на кредитния пазар, вероятно ще се стигне до момент, в който цялостната постройка на рейтингите на Moody’s в Еврозоната, и вероятно в целия ЕС, ще трябва да бъде ревизирана,” се казва в изявлението. “От Moody’s очакват да финализират подобно пренареждане през първото тримесечие на 2012 г.”

Европейската криза досега коства работата на петима европейски лидери, между които и италианският министър-председател Силиво Берлускони. Финансовите министри на страните от Еврозоната ще се срещнат утре на фона на опитите на правителствата да си върнат доверието на финансовите пазари след седмица, в която дълговата криза в Еврозоната се задълбочи.

Инвеститорите избягват облигациите на по-рисковите страни на фона на затрудненията на Италия да се справи със заразата от дълговата криза, която започна в Гърция преди повече от две години. Италия има по-големи задължения от Испания, Гърция, Ирландия и Португалия взети заедно.

Унгария пък загуби инвестиционния си рейтинг от Moody’s през миналата седмица.

“Основният сценарий на Moody’s остава, че Еврозоната ще бъде запазена без разпространяването на повече дефолти, но дори и този ’положителен’ сценарий има много негативни последствия за рейтингите,” казват от агенцията. “Политическата воля за прилагането на ефективен план за разрешаване на проблемите може да се появи едва след серия от сътресения, които могат да доведат да загубата на достъп до финансиране от пазарите в продължителен период на още държави и да наложат изготвянето на програма за подкрепа.”

Вероятността от множество дефолти на страни от Еврозоната вече не е незначителна, казват от Moody’s, добавяйки, че колкото по-дълго продължава ликвидната криза, толкова по-бързо вероятността от дефолти ще продължи да се увеличава.

“Поредица от дефолти също така значително ще увеличи вероятността една или повече страни членки не просто да фалират, но и да напуснат Еврозоната,” казват от Moody’s.

“Moody’s смята, че всеки сценарий, в който повече страни напускат Еврозоната, ще има негативни последствия за кредитите на всички страни от Еврозоната и ЕС.”

Автор: Илия Атанасов
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg