Moody's отложи с месец решението за рейтинга на Италия

715
Moody's отложи с месец решението за рейтинга на Италия

Международната рейтингова агенция Moody's удължи с месец срока за разглеждане на въпроса за понижаване на суверенния рейтинг на Италия, който в момента е на ниво Аа2, се казва в съобщение на агенцията.

„В светлината на все по-сложните икономически и финансови условия, както и развитието на политическата ситуация в региона, Moody's продължава с рейтинговата си оценка за книжата на Италия в чужда и национална валута в контекста на идентифицираните рискове", се казва в съобщението.

Агенцията информира за възможно понижаване на рейтинга на Италия на 17 юни тази година. Като причини за евентуалното занижаване на оценката си, специалистите от Moody's посочиха структурните проблеми в макроикономическата ситуация в страната, която влияе отрицателно на показателя за икономически ръст, високото ниво на публичен дълг и куп други проблеми, припомнят от РИА Новости.

Дълговите проблеми на еврозоната се изостриха с цялостното влошаване на световната конюнктура и рязкото повишаване на турболентността на финансовите пазари през август, на фона на понижения кредитен рейтинг на САЩ от международната рейтингова агенция S&P.

На пазарите плъзнаха слухове, че Италия и Испания могат да потърсят външна помощ. Доходността на десетгодишните облигации на двете страни надвиши през август 6%. ЕЦБ се наложи да „разконсервира" програмата си за намеса на вторичния пазар на облигации на страните от еврозоната, за да намалят доходността по книжата на Италия и Испания.

Регулаторът успя на първо време да сведе доходността по задълженията на тези държави с по над 1 пр. п., но след това тя започна да расте отново, въпреки продължаващата интервенция на ЕЦБ.

Италия пласира на 13 септември петгодишни облигации, привличайки 3.9 млрд. евро. Доходността на книжата надвиши тази от предходния аукцион: средната лихва достигна 5.6%, при 4.93% от аукциона на 14 юли. Търсенето надвиши предлагането 1.28 пъти, сравнено с 1.93 пъти презаписването преди два месеца.

На 15 септември Италия продаде ДЦК с различен падеж за почти 4 млрд. евро, доходността се различаваше, но в основата си се покачи. Книжата с погасяване през октомври 2020 г. за 1.5 млрд. евро бяха пласирани при средна доходност от 5.19%, при 5.22% от предходния подобен търг.

Облигации с погасяване април 2020 г. за 1.4 млрд. евро бяха продадени при доходност 5.05%, спрямо предишните 4.90%. Постигнатата доходност при ДЦК за 1 млрд. евро, с падеж юли 2019 година, бе 5.00%, срещу 4.07% на предходния аукцион.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg